Николо Дзаниоло получи втора поредна тежка контузия в рамките на 8 месеца. Националът на Италия отново скъса предна кръстна връзка в мач срещу Нидерландия и ще отсъства най-рано до февруари 2021 г.

През януари десният крак на халфа на „Рома“ пострада по същия начин в дербито с „Ювентус“. През последните години „вълците“ постоянно са измъчвани от подобни контузии, а темата е актуална от 2014 година насам. Оттогава общо 19 играчи са били оперирани от тази специфична травма, каквато получи Дзаниоло, която е и сред най-тежките във футбола. Списъкът с пострадалите футболисти на „вълците“ е дълъг колкото групата за официален мач – от Кевин Строотман (март 2014-а), през Антонио Рюдигер, настоящ бранител на „Челси“, до Давиде Запакоста.

Това са само част от пострадалите в Рим. Освен Дзаниоло, бранителят Алесандро Флоренци също къса на два пъти кръстна връзка. През цялото това време ръководството на гранда от Рим не обърна сериозно внимание за причините за болезнената закономерност. Завесата обаче повдигнаха вътрешни източници. Сред тях е Диего Пероти, крило на „вълците“.

„Теренът на „Олимпико“ никога не е бил добър и не е от най-качествените в Серия А – обясни аржентинецът с италиански корени през януари. – Има дупки и цялостното му състояние не е на необходимото ниво.“

По-сериозният акцент пада върху тренировъчната база в Тригория, където на пръв поглед всичко изглежда по последен стандарт. Съблекалните са обновени и модернизирани. На разположение на отбора има няколко басейна. Но според бившия фитнес треньор на тима Паоло Ронгони, тренировъчният терен е по-специфичен спрямо стандартите.

„Причините може да са различни – обясни специалистът. – Дали теренът е по-твърд, или по-мек. Колко висока е тревата, какъв избор е направен за различните слоеве на настилката. Специално теренът в Тригория е по-твърд и това е една от причините. Разбира се роля играе още начинът на живот на атлетите, както и тренировъчните методи.“

За темпераментите фенове темата е болезнена, а коментарите за Тригория в социалните мрежи са стотици само от септември насам. В безсилието си тифозите стигат далеч, обявявайки тренировъчната база за прокълната. Други пък сипят обвинения към лекарския щаб, трети – към кондиционните специалисти.  

„Защо никой не говори за Тригория – написа дни след втората контузия на Дзаниоло фен на тима в туитър. – Всички тези травми нямат обяснение. Броят на играчите със скъсани връзки в нашия отбор е повече от тези на всички останали тимове в Серия А взети заедно.“

Докато се намери и отстрани причината за големия брой контузии, наставникът Паоло Фонсека ще трябва да съобразява стартовия състав спрямо играчите в лазарета. Този проблем го преследва през цялата минала кампания, а изглежда твърде вероятно и през новия сезон, стартиращ от 19-и, тенденцията да продължи.

Владимир Иванов, в-к "Труд"