Европейските професионални клубове от най-високо ниво ще загубят над 7.2 млрд евро за периода на Ковид кризата 2019-21 г. според доклад на УЕФА, който показва, че възобновяването на първенствата е възстановило около 2 млрд. евро за тях като печалба само от телевизионните права.

Тазгодишният доклад "Обзор на европейския клубен футбол на УЕФА" отбелязва, че въпреки спада от 210 милиона фенове, присъстващи на мачовете, общият интерес към европейския клубен футбол е по-голям отвсякога, с рекорден брой телевизионни зрители, нови инвеститори и инвестиции и възстановяване на клубния уеб трафик.

Повече от сто страници от документа, публикуван днес, изследват ефектите на всички нива на здравната криза и подчертават ефективността на финансовия феър плей, потвърждавайки, че „ако пандемията е настъпила през 2012 г., въздействието върху клубния футбол би било катастрофално ".

Докладът подчертава „значението на единството, солидарността и уважението в цялата пирамидална структура на футбола“ и заявява, че ползите от солидарността на УЕФА за клубовете възлизат на 558 млн. евро годишно, което в последствие ще се увеличава.

След повече от 20 години растеж при средно над 8% годишно, прогнозата е, че клубовете от първа дивизия на европейските първенства ще загубят между 7.2 и 8.1 млрд. евро приходи през финансовите 2019/20 и 2020/21,а малките лиги - 1.5 млрд. евро. Тази цифра включва максимум 4 млрд. евро загуби от продажби на билети, 2,7 млрд. евро - от търговски и спонсорски приходи и 1,4 млрд. евро от излъчвания.

Изгубеният доход от продажба на билети възлиза на 85 милиона евро на седмица. Професионалните клубове са загубили 210 млн. зрители на стадионите от началото на пандемията. Икономиите на заплата и оперативни разходи само частично компенсират загубата на доходи. От началото на 2020 г. 15 клуба от първа дивизия и 37 клуба от втора дивизия от 24 държави са претърпели финансови трусове (оттегляне от първенството или изключване от лигата) или производство по несъстоятелност.  Разходите за трансфери през лятото на 2020 г. са намалени с 39% в сравнение с рекорда от лятото на 2019 г. и с 30% в сравнение със средната стойност за 
трите предишни лета. Общите разходи за трансфери надхвърлят 4 млрд. евро. В 43% от сделките по света е участвал поне един английски клуб. Трансферният прозорец през януари не показа признаци на възстановяване. Трансферните разходи от европейските клубове са намалени с 56% в сравнение с януари на предходната година и са с 61% под рекорда от януари 2018 г.

Тези по-ниски нива на трансфери също ще повлияят на крайните печалби за 2020 и 2021 г. Повече от 15 милиона играчи аматьори са засегнати от прекъсвания на тренировките и играта, пише "Труд". Националните федерации са адаптирали своя календар и формат към пандемията. Някои първенства обаче имат най-висок брой зрители в историята си, което показва, че интересът на феновете към футбола остава много висок, дори когато се играе без зрители.

През 2020 г. Испания и Дания обявиха планове да попречат на компаниите за залагания да спонсорират клубове, като броят на страните с тези ограничения достигне 16. През 2020 г. само пет държави съобщиха за пълното отсъствие на ограничения върху собствеността на клуба.  Въпреки икономическия спад, причинен от пандемията и последвалите локдауни по света, европейските футболни клубове останаха привлекателни за инвеститорите, както винаги. Между януари 2020 г. и април 2021 г. има 52 придобивания на мажоритарни пакети.