Битката между ФИФА и футболните агенти набира скорост от известно време. Шефовете на световния футбол обявиха, че ще въведат промени, които ще ограничат действията и печалбите на агентите, но те са готови за борба.

Реформите включват таван на заплащането на агентите, който да е 10 процента от трансферната сума и 3% от заплатата. Агентите ще трябва да поставят имената си и контактите си в публична база данни. Освен това те няма да имат право да работят за купуващия и продаващия клуб по една сделка. В опит за преразпределение на парите при всеки международен трансфер пет процента ще отиват към клубовете, които са изградили футболиста, като досега те получаваха един процент.

Това е голяма промяна за посредниците, които нямат никакви ограничения от 2015 г. насам. Тогава ФИФА премахна регулациите за агентите и бизнеса нахлуха страшно много нови хора. Доклад за трансферите, публикуван този месец, показа каква грешка е било това решение. Един от примерите бе трансфер, при който агентът е получил комисионна по-голяма от трансферната сума на играча, пише "Тема спорт". Общата сума, изплатена за комисионни за 2021 г. възлиза на над 500 милиона долара, което е малко повече от предишната, въпреки че общата сума, дадена от клубовете за трансфери, е намаляла.

Най-влиятелният футболен агент Мино Райола естествено бе възмутен от предвижданите реформи. Според посредниците, които заплашват със съдебни действия, тези правила са писани от хора, които нямат представа какво прави един агент. Друго тяхно оплакване е, че никой от ФИФА не се е консултирал с тях.