Ново правило на ФИФА относно трансферите на футболисти в света може да влезе в сила от 1 юли 2022 г. Според него агенти, адвокати, членове на семейството или който и да е, който действа като представител на спортиста, повече няма да получава милиони комисиони за трансфери. Вече има проект за новото правило, който е достатъчно ясен, въпреки че все още предстои да бъде изготвен окончателно.

Големите играчи на пазара и агенти на звездите като Мино Райола, представител на Ерлинг Халанд, са формирали общ фронт, защото смятат законността на правилото за повече от съмнителна въз основа на общностното право и е повече от вероятно да заведат колективен иск, ако влезе в сила. Според основната норма на правилото те няма да могат да получат повече от 6% от трансфера във вид на комисионна.

Към днешна дата няма данъчен закон за агентските комисионни. Препоръката на ФИФА е те да не надвишават 6%. Това в момента е утопия и през последния сезон сумите за комисионни надхвърлят 450 милиона евро. Английската федерация е по-строга в този смисъл и в доклада си посочва и кои са комисионерите. Вярно е, че след като ФИФА раздели агентите и остави всяка федерация да управлява този въпрос, прекомерният контрол върху този пазар е загубен, защото е извън правната рамка на ФИФА. Това въведе безкраен брой външни агенти в операциите между адвокати, роднини, финансови агенти и т.н. Висшият футболен орган не е компетентен в момента при конфликти между играчи и клубове.

За да си върне контрола, новото правило, което започна да се оформя в резултат на комисионни като тази на Райола от 48 милиона евро за трансфера на Погба от Ювентус в Юнайтед за 105 милиона евро, възнамерява да въведе отново посредник или агент във Футболното семейство и да създаде нов орган, Клирингова къща, който ще управлява всички плащания.

Клубовете ще плащат комисионната на ФИФА и този орган ще извършва трансферите на представителите, изпълнявайки ролята на един вид мениджър, пише "Труд". Плащанията вече няма да преминават от клуб към агент, а през FIFA, за да се гарантира, че комисионните не надвишават тези 6%. Друга промяна в новото правило е свързана с договорите между играч и агент, които продължават от две до три години.

С новото правило агентът може да си начислява само 3% комисионна от заплатата на играча, които ще се поемат от самия футболист, и още 3%, които ще бъдат платени от купуващия клуб.

Ако агентите се съберат, за да защитят правата си, ще заведат иск в съд на държава от Европейския съюз и магистратът ще определи дали нормата противоречи на закона за свободния пазар и свободното движение на капитали и услуги, т.е ако е в противоречие с Договора за функционирането на Европейския съюз.