Аз съм фен на "Порто", "Интер", "Челси". Луд съм по "Реал" (Мадрид). Сега съм 100 процента фен на "Рома"! Тези думи изрече Жозе Моуриньо пред Колизеума по време на парада на "Рома" по случай първата в историята спечелена Лига на конференциите.

Какъв ли не е Жозе? Специалния, Наглия, Единствения... Във Вечния град стана Вечния. Повече от две десетилетия никой фен не може да си представи футбола без Моуриньо. Един от примерите, че да си велик треньор не значи, че е трябвало да си велик футболист. Роден в бедно семейство в Сетубал, като баща му Феликс е значително по-успял на терена, има дори един мач за Португалия. В кариерата си Жозе изигра малко повече от стотина срещи и затова се захваща да стане учител по физическо.

Вярвате ли, че е така? Абсолютна истина. Училищният двор обаче е тесен за младия луд по футбола човек, който иска да опита да стане треньор. И първата му работа е в школата на "Витория" (Сетубал). Като човек, който винаги е уважавал училището, Моуриньо от рано научава добре английски - нещо нетипично за повечето португалци. И това се оказва разковничето. Когато "Спортинг" (Лисабон) привлича Боби Робсън, му трябва преводач. Великият англичанин е впечатлен от познанията на Моуриньо и дискутира почти всичко с него. Кариерата им в "Спортинг" не е толкова дълга, а големите успехи идват с "Порто". Там поставят основите на тим, който години наред доминира в Португалия. През 1996 година Робсън и Моуриньо вече са в "Барселона". Там Жозе превежда на пресконференции, на играчи, помага на футболистите с тактически съвети. С Христо Стоичков и Роналдо отборът печели КНК, Купата на Краля и Суперкупата на Испания. А след напускането на Робсън португалецът остава при Луис ван Гаал.

Истинската треньорска кариера на Моуриньо започва в третия голям гранд на родината му "Бенфика", където сменя легендарния германец Юп Хайнкес.

"Казах на Ван Гаал, че "Бенфика" ме иска за помощник и той ми се скара: "Кажи им, че им трябва треньор за първия отбор! Ако си помощник, няма да те пусна!" Съветът на Ван Гаал се оказва правилен. Научен още тогава да е арогантен, Моуриньо не спестява нищо на ръководството на "орлите". И логично скоро идва раздялата. Един силен сезон в "Униао Лейрия" помага на Жозе да се върне в "Порто", където вече беше изградил име на млад и много талантлив футболен човек.

Точно преди 20 години Моуриньо стъпва на стадион "Драгао", за да се превърне във Вечния. Първо Купата на УЕФА през 2003 година. И ако на това казвате изненада, какво ще ви дойде на ума за "Носител на Шампионската лига през 2004 година"? Да, работата на Робсън и Моуриньо превърна "Порто" в един от най-силните европейски отбор. Мотото на Жозе се казваше "Прешао алта". В превод на български - висока преса. И до ден днешен всички отбори на Моуриньо са известни, че не остават на съперника да вземе глътка въздух. Незабравим от този период ще остане спринтът на Жозе в последната минута на гостуването срещу "Манчестър Юнайтед", когато "Порто" вкара решителния гол.

Когато стартираш нова империя, ти трябва нещо специално. И така Роман Абрамович доведе в "Челси" един млад португалец, който бе спечелил последователно Купата на УЕФА и Шампионската лига. И го превърна в Специалния. Още в първия си сезон Моуриньо превърна "Челси" в машина за победи. В двата си престоя винаги ставаше шампион, но му липсваха европейските успехи.

Влязъл вече в орбитата на най-големите треньори, Моуриньо прие офертата на Масимо Морати и "Интер". Отлично премерен ход в годините на корупционния скандал в Италия, когато единствено "нерадзурите" се измъкнаха сухи. И така през 2010 година Жозе покори не само Апенините, но и Европа. Спечели златен требъл, като черешката на сладоледа беше на "Сантяго Бернабеу" - победата над "Байерн" с 2:0 във финала на Шампионската лига.

Логично най-големия клуб в света поиска най-актуалния треньор. Спечелил всичко в "Интер", Моуриньо премина в "Реал". Мисията му граничеше с невъзможното - да спре доминацията на Пеп Гуардиола и неговата "Барселона" с Лионел Меси. Успехът е само частичен - една титла в Примера дивисион, но и загуба с 0:5. Нито веднъж Моуриньо и "Реал" заедно не стигнаха до финал в Шампионската лига. Заради безкрайното си его Жозе се скара с Кристиано Роналдо и Икер Касияс, което доведе и до края на кариерата му при "Балета".

Моуриньо се завърна в "Челси", за да стане отново шампион. Последва опит да възвърне славата на "Манчестър Юнайтед", където спечели Лига Европа. Но явно мисията да се наследи сър Алекс Фъргюсън е невъзможна за всеки. Дойде ред на "Тотнъм" - пълен провал. Заговори се, че времето на Специалния е изтекло. Ако и вие смятате така, попитайте феновете на "Рома". Те имат своя нов Цезар. Името му е Жозе Моуриньо. Или за кратко - Вечния.

Материал на "Труд"