Рома уволни треньора си Жозе Моуриньо, чийто договор с клуба щеше да изтече в края на сезона. Причината за раздялата е разочароващото представяне на тима в Серия А през тази кампания, заради което вълците се намират чак на девето място. По-късно те обявиха новия треньор, който е клубната легенда Даниеле де Роси.

Специалния напуска „Олимпико” заедно с целия си щаб, след като пристигна през лятото на 2021 г. Макар и да не успя да класира Рома в ШЛ и в двата пълни сезона, в които водеше отбора (две шести места), той все пак изведе джалоросите до два поредни еврофинала за първи път в историята им. Римляните спечелиха Лигата на конференциите през 2022 година, а през миналата играха финал в ЛЕ, в който загубиха от Севиля. По този начин Моуриньо се превърна във всеобщ любимец на тифозите. През този сезон обаче представянето на вълците е твърде неубедително, заради което се стигна до освобождаването на португалския специалист и поставянето на красноречивата оценка „пълен провал”.

„Бихме искали да благодарим на Жозе от името на всички нас в Рома за неговата страст и усилия след пристигането му. Винаги ще имаме чудесни спомени от престоя му, но вярваме, че незабавната смяна е в най-добрите интереси на клуба. Пожелаваме на Жозе и неговите помощници всичко най-добро в бъдещите начинания”, се казва в цитираното от "Тема спорт" изявление на клубните собственици Дан и Райън Фридкин.

През уикенда Рома загуби от Милан с 1:3 на „Меаца“ в мач, в който Жозе бе наказан. Преди това джалоросите записаха 1:1 с Аталанта вкъщи и поражение с 0:1 от Ювентус. Отпаднаха и за Купата на Италия след поражение от градския съперник Лацио.

Така Жозе, който си спечели любовта на тифозите с покоряването на Лигата на конференциите през 2022 г., си заслужи и сериозни критики от някои привърженици. Един разочарован фен дори написа онлайн: „Моуриньо ни съсипа дори повече от Мончи”, което бе адски лошо обвинение, като се има предвид катастрофалният характер на мандата на испанеца като спортен директор.

Така „вярващите”, които посрещнаха Жозе като божество, се превърнаха в „съмняващи се”, а това в крайна сметка даде ясни сигнали за задаващия се тъжен край на управлението на Специалния. Сред неговите критици бе бившият нападател Антонио Касано, който громеше стила на игра (или по-скоро липсата на такъв), но дълго време подобни гласове бяха заглушавани от португалеца и неговите шумни последователи. Синдромът на третия сезон, който помрачи голяма част от кариерата на Жозе, застигна и вълците, а всъщност още в началото на кампанията бе очевидно, че в Рома не всичко е наред, особено зад кулисите.

Твърди се също, че самият Моуриньо е казал на играчите си, че е готов да подаде оставка, тъй като смята, че вече не следват инструкциите му. Още преди мача с Милан той призна, че е провел „изтощителна среща с отбора”, по време на която „някои хора” са били обект на особено жестоки критики. В крайна сметка Жозе просто не вярваше, че разполага с достатъчно ресурси на свое разположение, за да се бори за място в Топ 4. Конкретно за мача с Милан липсваха девет играчи, което още повече ограничи опциите пред наставника, но, от друга страна, вълците не бива да забравят, че разполагат с третия най-висок бюджет за заплати в Италия.

Джалоросите допуснаха да станат прекалено зависими от играч, който прекалено често се контузва (Пауло Дибала), а това обикновено е рецепта за катастрофа. Името на Жозе автоматично повишава очакванията и изискванията, но статистиката е безпощадна за португалеца, който спечели само 1.61 точки средно на мач (44-23-29) в Серия А. Това е най-ниският актив сред наставниците, които са записали поне 50 мача начело на джалоросите от сезон 1994/95 насам.

Освен това Рома има най-слабия си актив след 20 кръга от сезон 2002/03, така че собствениците на клуба бяха в правото си да го уволнят.