Рома е на полуфинал в евротурнирите за четвърти пореден сезон. Вълците победиха с 2:1 Милан у дома и с общ резултат 3:1 от двата мача продължават сред последните 4 отбора в Лига Европа. След като преди 2 сезона Вълците спечелиха Лигата на Конференциите, а миналото лято загуби с дузпи от Севиля за Лига Европа, сега римляните отново са на полуфинал. Те ще се изправят срещу Байер Леверкузен, който не само вече е шампион на Германия, но и продължава без загуба от началото на сезона.

Головете на Джанлука Манчини и Паоло Дибала през първото полувреме днес бяха достатъчни за успеха. Макар от средата на първото полувреме Рома да игра с човек по-малко, заради червен картон на Зеки Челик, росонерите не създадоха много. Почетният гол бе дело на Матео Габия в 85-ата минута.

Рома на Де Роси се намира в отличен момент. В първенството те нямат загуба от 10 февруари, когато паднаха от Интер, а в Лига Европа допуснаха поражение в реванша то четвъртфиналите срещу Брайтън, но то беше без значение за преминаването на кръга след 4:0 у дома. Мачът с Удинезе през уикенда беше прекратен в 70-ата минута след като Еван Ндика се почувства зле- Росонерите пък направиха само 3:3 срещу Сасуоло.

Преди седмица попадение на Джанлука Манчини донесе успеха на Рома с 1:0 на „Сан Сиро“. Вълците бяха без наказания Брайън Кристанте и почувствалия се вече по-добре Ндика. Дибала и Лукаку водеха атаката, а Бове зае позиция в средата на терена.

При Милан нямаше изненади – Леао, Пулишич и Жиру в атака. Муса получи място в средата на терена. Рома направи изключителна хореография в памет на Антонио дe Флаки. През 1989 г. 19-годишния тифоз на Рома де Флаки почина, след бой между агитките на Рома и Милан преди мач между двата отбора.

Също като преди седмица Рома натисна още в началото. Отново Джанлука Манчини бе героят. След като донесе успеха в първия мач и в дербито с Лацио, защитника отново бе точен в 11-ата минута. Той първо пресече добър пас на Милан, а след това се хвърли като сокол, за да добави топката, отскочила от гредата при удар на Пелегрини.

Милан веднага тръгна да отговаря. Свилар спаси удар на Томори, а след това Лофтъс-Чийк удари гредата. И когато изглеждаше, че Милан се съвзема, Рома удари втори път. След добри действия на Лукаку, Дибала намери топката от въздуха и я прати в ъгъла – 2:0.

Веднага след това започнаха проблемите за Рома. Лукаку бе сменен от Ейбрахам след 27 минути игра. След още 4 Вълците останаха с 10 души. Зеки Челик бе изгонен с директен червен картон за нарушение срещу Леао.

Пиоли веднага реагира и пусна в игра Йович на мястото на Бенасер. Дибала също напусна играта още преди почивката за Рома, заради контузия в глезена.

След паузата Милан продължи да се лута безцелно в атака. Спинацола пропусна да убие съперника с трети гол. Той получи топката от Пелегрини, напредна и стреля в близкия ъгъл, но право във вратаря Менян.

Точно когато изглеждаше, че Милан няма да успее да вкара гол, Матео Габия намали на 1:2. Центриране отляво на Рафа Леао бе засечено с глава на близката греда от Габия пет минути преди края.

За повече обаче нямаше време. Тео Ернандес дори получи червен картон, който след намесата на ВАР бе променен само на жълт.

РОМА – МИЛАН 2:1

1:0 Манчини 12, 2:0 Дибала 22, 2:1 Габия 85

РОМА: Свилар, Челик, Смолинг, Манчини, Спинацола, Пелегрини (82 Анхелиньо), Паредес, Бове (82 Санчес) Ел Шаарауи, Дибала (43 Йоренте), Лукаку (28 Ейбрахам)

МИЛАН: Менян, Калабрия (46 Райндерс), Габия, Томори, Тео Ернандес, Муса (69 Окафор), Бенасер (40 Йович), Пулишич (69 Флоренци) Лофтъс-Чийк (46 Чуквуезе), Леао, Жиру