Казахтстан беше една от най-засегнатите от пандемията от коронавирус страни, но въпреки множеството проблеми, и там се подготвят за подновяване на първенството по футбол. Шампионатът ще се доиграе в един град- в Алмати, като ще се играят без публика.

Макар и да се провежда по странен начин, шампионатът генерира интерес, защото медиите в страната прибавят още един кандидат за титлата, освен традиционните грандове Астана и Кайрат (Алмати). Това е Тобол (Костанай), в който има пряко българско присъствие в лицето на помощник-треньора Саид Ибраимов, както и косвено заради добре познаните у нас легионери Карлос Фонсека и Жереми Манзоро.

Именно трите нови попълнения, както и сериозната работа на Саид Ибраимов като кондиционен треньор са сочени като причина Тобол да бъде разглеждан много по-сериозно в сравнение с други години.

Тобол ще поднови първенството от 3-о място, което заема със 7 точки от три мача. Пред тях са Кайрат с 9 точки от 4 мача и Астана също със 7, но по-добра голова разлика от костанайци.

"В лицето на Сергей Малий Тобол привлече лидер в отбраната, който играе много добре на втория етаж. Наличието на такъв опитен футболист в защитата придава увереност на целия отбор.

"Фонсека може да покрие всяка една атакуваща позиция, но се предполага, че ще отговаря за фланговете, се казва в анализа на сайта sports.kz. Допълва се, че португалецът е един от най-добрите при използването на зоните зад гърба на бранителите. Жереми Манзоро пък може да прибави вариативност в центъра на терена.

След възобновяването на първенството очакванията са календарът да бъде сгъстен и натоварен. Мачове в Казахстан ще има на всеки 2-3 дни, а при такъв график кадровите проблеми заради травми и преумора са неизбежни и напълно очаквани.

"В това отношение Тобол има още едно преимущество пред останалите- наличието в треньорския щаб на такъв силен специалист по физическа подготовка като Саид Ибраимов, пише още www.sports.kz.

"Ибраимов е член на треньорския щаб на Станимир Стоилов. За всичките години на работа в Астана този специалист доказа своята висока класа. Говори се, че Станимир е влагал лични средства за обучението на Ибраимов в продължение на много години и направи от него Топ. А сега Стоилов е без работа, докато Саид заради старото си приятелство с Бабаян, му помага в Тобол, завършва изданието.