Само 2 национални отбора от Европа са по-зле от родните трикольори на Младен Кърстаич. Това стана ясно, след като ФИФА обнови ранглистата си.

Т.нар. лъвове падат с една позиция и вече са под №78 в света след двете загуби - 0:1 от Иран в контролна среща и 1:2 от Черна гора.

Заради пораженията в септемврийските мачове селекцията на Кърстаич губи от актива си 14,74 точки. При обявяването на ранглистата през юни нашите имаха актив 1315, 48, а сега сме с 1300,74.

Само два национални тима губят повече точки от нашите. Това са Северна Ирландия и Фарьорските острови. Първите, които са точно преди нас в класацията на ФИФА, паднаха на 2 пъти в пресевките за европейското - 2:4 от Словения и 0:1 от Казахстан. При следващото обновяване обаче със сигурност Северна Ирландия няма да изгуби точки от актива си, а ще прибави. През ноември националният им тим приема тоталния аутсайдер Сан Марино.

И считаната за футболно джудже държава на Фарьорски острови, под №131, загуби в последните си срещи - 0:2 от Полша и 0:1 от Молдова.

След обновяването на новата ранглиста пък се потвърди новината на “24 часа” отпреди няколко седмици. Родната селекция вече е под №37 в УЕФА и така изпада в 4-ата урна за жребия за световните квалификации. Т.нар. лъвове са преди едва 18 национални отбора от Европа.

Нашите пък са предпоследни по коефициент в пресевките за Евро 2024. Най-напред е Сърбия, която заема 28-а позиция. Лидерът в групата Унгария е на 32-о място, а Черна гора е на 68-о място. Зад България е единствено тимът на Литва, който е на 143-а позиция. В ранглистата на ФИФА преди нас са държави като Северна Македония, Кабо Верде, Оман, Узбекистан, Ел Салвадор и Хондурас.

Въпреки все по-плачевните резултати, които националният отбор на България регистрира, от БФС не махат може би най-големия виновник за това - селекционера Младен Кърстаич. След всеки един мач на представителния тим шефовете в “Бояна” изтъкват, че пред тима бъдещето е светло и той няма да бъде махнат. Според други пък сръбският наставник има огромна неустойка, заложена в договора му. Ако Кърстаич бъде изгонен, родната централа трябва да му плати 400 000 евро.

Следващите 2 срещи ще са може би решаващи за бъдещето на Кърстаич. На 14 октомври посрещаме Литва, с която делим последното място в група G за европейското първенство. 4 дни по-късно гостуваме на Албания в контролна среща. Последните 2 мача за годината за националите са срещу Унгария и Сърбия, с което приключваме квалификациите, пише "24 часа".