Аякс тресна с 2:0 Шалке в първа 1/4 финална среща за Лига Европа и направи сериозна крачка към полуфиналите на турнира. Головете за холандците заби Дейви Клаасен (23-дузпа и 52).

Като цяло Аякс изнесе истинска футболна лекция на германците. Холандците изцяло доминираха, създадоха повече от дузина чисти голови положения, треснаха на два пъти гредите, вкараха две попадения и заслужено си взеха победата.

Шалке от своя страна бяха повече от комични и апатични и могат само да благодарят на Ралф Ферман, който ги спаси от срамен разгром.

Вратарят направи невъзможни спасявания, но и това не помогна на отбора му, тъй като Аякс бе наистина впечатляващ в тази среща и напомни на славните години на този велик клуб.

Аякс започна мощно мача и още в началото натика гостите пред наказателното им поле. В първата минута Хаким Зийеч пробва свиреп удар на Амстердам Арена, но топката мина до гредата.

Холандците продължиха да доминират и да натискат, като не даваха никакъв шанс за слисаните си гости. В 12-ата минута Дони ван де Беек се освободи от защитата на Шалке, но топката излезе в аут.

Аякс редува атаки след атаки и логичното се случи. В 23-ата минута се стигна до дузпа за домакините, като зад топката застана Дейви Клаасен и вкара за 1:0.

Последваха нови положения за холандците, но с пропуски се отличиха Хаким Зийеч и Дейвинсън Санчес Мина. В края на полувремето и Шалке стигна до шанс, но Бенедикт Хьоведес пропусна.

Втората част започна с нов гол за Аякс. В 52-ата минута Клуиверт пусна пас към Дейви Клаасен и той вкара за 2:0. Последваха спокойни минути, в които домакините изцяло контролираха играта и разцъкваха технично топката.

В 57-ата минута Амин Юнес стреля мощно отдалеч, но пропусна. Малко по-късно и Шалке стигна до положение, но Матия Настасич нямаше шанс.

До края Аякс изпусна уникални положения, но си взе чиста победа преди срещата-реванш в Германия.

АЯКС - ШАЛКЕ 2:0 

Голмайстори: 

1:0 Клаасен (23) д. 2:0 Клаасен (52)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Sikm4wFK7_I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>