Готвената от Изпълкома на БФС спромяна е на път да изкара много сериозно наказание на България. Промяна месец преди края на шампионата може да се окаже пагубна, предвид това, че е обявен един формат през миналото лято, пише "Монитор".

Именно от офисите на УЕФА в Нион се очакват сериозните санкции, ако извадят водещите ни отбори от евротурнирите за следващия сезон, а може и за два. Любопитно е как ще реагират феновете, ако това се случи и кой ще понесе отговорността.

УЕФА със сигурност ще се заинтересува от готвеното решение, тъй като е озадачаващо как се променя формат за провеждане на първенство в края на сезона. Не за следващия шампионат и спортно-технически сезон, а за този. При условие, че досега е следван друг регламент в цели 26 кръга. Това ще доведе и до санкция за българския футбол, тъй като правилата по подобни въпроси на УЕФА са изключително стриктни.

Припомняме, че в сряда Изпълкомът на БФС се събира на заседание. Една от точките в дневния ред е гласуване на идеята, внесена от Футболната лига, за промяна на регламента на първенството у нас. Тя ще гласи, че от следващия сезон отборите в елита са вече не 14, а 16.

По този начин се елиминира настоящата ситуация, при която последните два отбора изпадат директно, а третият отдолу нагоре играе бараж за мястото си с третия във Втора лига. При приемане на промяната, само завършилият на дъното ще отиде на плейоф с третия тим от второто ниво. А останалите три отбора от карето най-долу в класирането вече са спокойни за местата си.

Вече се знае групата с четирите отбора на последните места, които в 6 мача ще спорят кой остава, кой отива на бараж и кои два тима изпадат. В нея са “Етър”, „Ботев” (Вр), “Славия” и “Монтана”. Битката се очертава да е изключително интригуваща.