Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев заяви, че легендата Димитър Бербатов няма управленски опит, но с Петър Величков могат да управляват футбола ни. Очаква се двамата да се кандидатират официално. Фурнаджиев коментира и предстоящите световни квалификации. Тази вечер България приема Швейцария, в неделя сме домакини на Италия, а другата седмица гостуваме на Северна Ирландия. Ето какво каза той в интервю за БНТ:

"Винаги съм казвал, че когато националите излизат, независимо дали е приятелски мач или квалификация, трябва да се играе за победа. Швейцария е труден противник, но се надявам на успех. Всички успехи, които постигна българският футбол бяха плод на една друга система, а сега я няма. Проблемите са комплексни. Най-вече липсват детските школи и качествените треньори там. В отборите играят предимно чужденци и не се дава път на младите футболисти". 

"Бидейки членове на ЕС това няма как да стане и да има ограничение на чужденците. Тук е ролята на президентите на клубовете, по административен път няма как да стане това. Имаме добри футболисти. Мисля, че през последната година имахме успехи – два отбора играха в Лига Европа, Локомотив Пловдив бе на крачка да отстрани Тотнъм, ЦСКА победи Рома. Българският футбол има потенциал. Нека да дадем шанс на новия треньор. Ясен Петров се ползва с доверие от всички членове на Изпълкома. Не може да се каже до кога ще бъде треньор. Нормално е във футбола да има промени. В клубовете виждате какво става, когато няма успехи треньорът се маха".

"Знаете, че на два пъти насрочвахме конгрес, но поради пандемията се отлагаше. Оставка подадохме преди година и половина. Няма как да се проведе онлайн, защото трябва да се гласува на Конгрес. Това трябва да го решат футболните хора. В писмена оставка сме пет човека, устна има заявена от други хора и други не са си я подали. Аз си я подадох веднага. Неколкократно съм го заявявал, че съм против, защото ще струва много пари. Против съм за Конгрес, който да избере ръководство за седем месеца. Предишният ни струваше около 430 000 лева. Ако има избор на ново ръководство през юни, трябва да бъде за четири години. Ако Конгресът освободи всички членове на Изпълкома и се избере нов с четиригодишен мандат. Това ще даде възможност на членове, които не са си подали оставка да оспорват, но ако решението на Конгреса е друго всичко ще премине нормално. Ако Боби Михайлов дойде и каже, че си оттегля оставката и се гласува за неговото оставане, съществува такава опция. Но може да дойде и да се кандидатира за президент и да бъде отново избран. Аз лично не съм говорил с него и дали иска да се кандидатира". 

"Заявявал съм многократно, че новият президент трябва да има управленски опит, да говори чужди езици. За мен Бербатов няма такива изисквания. Може да участва като футболен човек. Петър Величков отговаря на тези изисквания и двамата е възможно да управляват. Нямам страхове и бих му пожелал успех да повдигне нивото на българския футбол. Бих му помогнал с всичко, което мога“, заяви Фурнаджиев. „Христо Порточанов е бил на много ръководни длъжности – президент на Нефотихимик и член на Изпълкома. Има своите качества"

"Какво се случва в ЦСКА знаят хората, които са в управлението на клуба. В момента футболът е много пари. Достигат средства за мъжкия отбор, но ги няма в школата. Не знаем на какво ниво са треньорите в ДЮШ, които взимат около 1000 лева и по каква програма работят с децата".

Снимка: Lap.bg