УЕФА подготвя нов турнир преди началото на Шампионската лига, който ще послужи като старт на сезона. Ще се играе от 2024 г., когато стартира и новият формат на Шампионска лига, одобрен миналия месец. Турнирът ще се играе от четири отбора, включително и победителят от последната Шампионска лига, във формат Final Four. Съединените щати изглеждат най-вероятното място за домакин на турнира. 

Суперкупата на Европа няма да изчезне, но вече няма да се играе от шампиона на Шампионската лига, а по-скоро от шампиона на Лига Европа срещу шампиона от Лига на конференциите.

УЕФА имаше предвид да организира финална четворка в Шампионската лига, нещо, което не беше възможно, така че ще изпробва този формат в летен турнир. Висшият орган на европейския футбол отговаря по този начин и на летните турнири, които организират големите отбори.

Как ще бъдат избрани четирите отбора, които играят в новия турнир? Изглежда, че шампионът от последната Шампионска лига ще бъде един от тях. Другите три биха могли да бъдат "три много успешни отбора", както посочва цитираният от "Труд" L'Équipe.

Турнирът ще се играе през август с два полуфинала и финал. Все още не е официално, но е идея, която се обмисля и която се харесва на клубовете и комисията по клубните състезания.

Друга новост е, че сезонът на Шампионска лига 2024-25 ще започне в четвъртък, въпреки че останалите кръгове ще се играят във вторник и сряда, както се прави по обичайния начин.

Миналия месец новият формат на Шампионска лига беше одобрен за периода 2024-27, модификация, която идва в отговор на Суперлигата. Ще се играе от 36 отбора, вместо от 32-та, които участват сега, като всеки ще играе по осем мача срещу различни съперници. Първите осем ще отидат директно на осминафиналите, а от девети до двадесет и четвърти ще играят допълнителен плейоф на разменено гостуване, за да се срещнат с останалите осем осминафиналисти.