Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига.

Днес ще ви върнем през пролетта на 1997 година, когато на "Олимпиащадион" в Мюнхен се изигра един от най-запомнящите се мачове в историята на Шампионската лига.

Тогава Дортмунд грабна купата след успех над Ювентус.

Ето и събитията на 28 май 1997 година.

Срещата между Юве и Дортмунд на "Олимпиащадион" в Мюнхен беше реванш за финала за Купата на УЕФА през 1993 г, който германците губят с общ резултат 1:6 от две финални срещи.

През 1997 година в състава на Борусия са бившите ювентинци Жулио Сезар, Юрген Колер, Пауло Соуса и Андреас Мьолер. Звездата на германците обаче е носителят на “Златната топка” за 1996 година Матиас Замер, а в състава са още страхотни играчи като Щефан Ройтер, Карл-Хайнц Ридле, Стефан Шапюиза и Хайко Херлих.

След триумфа в Рим през 1996 година Ювентус е напуснат от две от звездите си – Виали и Раванели, които заминават за Англия. Ръководството на “Старата госпожа” не стои със скръстени ръце и на “Деле Алпи” са привлечени новата френска звезда Зинедин Зидан, Кристиан Виери и Ален Бокшич.

Това кара специалистите да смятат Юве за фаворит номер 1 за купата. Момчетата на Отмар Хитцфелд излизат от група с отборите на Атлетико (Мадрид), Видзев (Лодз) и Стяуа (Букурещ).

На 1/4-финала е отстранен Оксер, а на полуфиналите Дортмунд се справя с Манчестър Юнайтед на Ерик Кантона. От своя страна Юве спокойно достига до финалната среща, като на 1/2 финалите е отстранен Аякс с общ резултат 6:2.

На финала се повтаря гледката от предишните две издания – загуба за носителя на трофея. Юве е фаворит на букмейкърите преди мача и се смята, че италианците ще спечелят купата, но германците са в стихията си.

Дортмунд нанася два бързи удара чрез Ридле, който бележи попадения в 29-ата и в 34-ата минута и така Борусия повежда с 2:0 на почивката.

През второто полувреме в игра за Юве се появява Алесандро дел Пиеро, който все още лекува контузия, но това дава резултат и Дел Пиеро бележи уникален гол с петичка в 65-ата минута.

Италианците са близо до изравняването, но точно тогава резервата Ларс Рикен бележи с първото си докосване до топката и хвърля в луда радост повече от 60 000 зрители на “Олимпиащадион”.

Така Борусия (Дортмунд) написва златната страница в своята история.

28 май 1997 година, Мюнхен, стадион “Олимпиащадион”, 60 000 зрители

Борусия (Дортмунд) – Ювентус 3:1

Голмайстори:

1:0 Ридле (29)
2:0 Ридле (34)
2:1 Дел Пиеро (65)
3:1 Рикен (71)

Борусия (Д): Клос, Колер, Замер (к), Крее, Ройтер, Ламбърт, Мьолер (89 – Цорк), Соуса, Хайнрих, Ридле (67 – Херлих), Шапюиза (70 – Рикен).

Ювентус: Перуци (к), Порини (46 – Дел Пиеро), Ферара, Монтеро, Юлиано, Ди Ливио, Дешан, Зидан, Югович, Бокшич (88 – Такинарди), Виери (73 – Аморузо).

Съдия: Шандор Пул (Унгария)

Видео от мача вижте тук:

<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="//www.dailymotion.com/embed/video/xya08s" allowfullscreen></iframe><br /><a href="http://www.dailymotion.com/video/xya08s_1997-may-28-borussia-dortmund-germany-3-juventus-italy-1-champions-league_sport" target="_blank">1997 (May 28) Borussia Dortmund (Germany) 3...</a> <i>by <a href="http://www.dailymotion.com/sp1873" target="_blank">sp1873</a></i>