Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига.

Ще ви върнем през пролетта на далечната 1985 година, а датата е 29 май, известна в историята на футбола като "Черната сряда на световния футбол".

Ето и събитията:

Без капка съмнение това е най-черната дата в историята на футбола. Един срещу друг на финала се изправят защитаващият титлата си Ливърпул и претендентът Ювентус.

Но вместо в празник, събитията на стадион „Хейзъл“ в Брюксел се превръщат в кървав ад. Апокалиптичните събития обикалят за нула време планетата, а светът е меко казано шокиран.

Минути преди първия съдийски сигнал феновете на Ливърпул нахлуват в сектора на италианските тифози, въоръжени с пръти, бутилки, а някои са и с арбалети. Настъпва невиждан хаос, а белгийската полиция, която не е нито достатъчно като численост, нито добре подготвена, не знае как да реагира.

Италианците се опитват да избягат, но пътят им е препречен от бетонна стена на трибуните на "Хейзел". Поради големия натиск, стената рухва върху тях и резултатът е ужасяващ – под руините загиват 39 привърженици на Юве. Ранените са над 500, а пияните англичани не спират да млатят италианците.

"Трябваше да стане един истински спектакъл, а се получи пълен кошмар. Картината, която се откри пред очите ни в мига, в който излязохме на пистата на "Хейзел", ще остане завинаги в съзнанието ми", каза с треперещ глас години по-късно тогавашният капитан на "мърсисайдци" Джо Фейгън.

Двубоят започва с час по-късно, но смразяващите събития сковават футболистите на двата отбора. В крайна сметка Юве печели с 1:0 с гол от несъществуваща дузпа на легендата Мишел Платини, за да спечели първия си трофей в турнира.

Но шумът не утихва и в следващите няколко дни. Според мнозина мачът въобще не е трябвало да се състои, а УЕФА взима крути мерки – английските клубове са изхвърлени от участие в европейските клубни турнири за 5 години!

"Сред телата, изнесени от "Хейзел", имаше още един труп. Трупът на английския футбол, покрит с британския национален флаг", написа "Гардиън". Списание "Тайм" пък публикува на корицата си труповете на италианските привърженици, а заглавието е "Денят на футболния позор".

След трагедията "Хейзъл", който е строен през 1920 г., е разрушен. На негово място е издигнато ново съоръжение, което е само със седящи места.

До ден днешен на всеки домакински мач тифозите на Юве опъват огромен транспарант в памет на загиналите в Брюксел.

29 май, 1985 година, Брюксел, стадион "Хейзъл", 58 хиляди зрители

Ювентус – Ливърпул 1:0

1:0 Платини (58-д)

Ювентус: Такони, Фаверо, Брио, Ширеа (к), Кабрини, Бонини, Платини, Тардели, Бриаски (84 – Прандели), Роси (89 – Виньола), Бониек.

Ливърпул: Гробелаар, Нийл (к), Хансен, Лоуренсън (3 – Гилеспи), Беглин, Никъл, Далглиш, Уорк, Уилън, Уолш (46 – Джонстън), Ръш.

Съдия: Андре Дайна (Швейцария)

Пътят на Ювентус до титлата:

Първи кръг:
Ювентус – Илвс (Финладия) 4:0, 2:1

Втори кръг:
Ювентус – Грасхопър 2:0, 4:2

1/4-финал:
Ювенутс – Спарта (Прага) 3:0, 0:1

1/2-финал:
Ювенутс – Бордо 3:0, 0:2

Финал:
Ювентус – Ливърпул 1:0