Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига.

Ще ви върнем през пролетта на 2002 година, когато в Глазгоу се изигра един от най-великите мачове в историята на Шампионската лига.

Тогава Реал Мадрид спечели 9-ата си Шампионска лига след победа над Байер Леверкузен на Димитър Бербатов и фамозен гол на Зинедин Зидан.

Големият финал в Глазгоу и победното попадение на Зизу - 15 май 2002 година:

Реал Мадрид е тотален фаворит на всички букмейкъри преди срещата и очакванията са "белите" да вземат лека и категорична победа над германците.

В състава на "кралете" личат имената на Луиш Фиго, Зинедин Зидан, Раул, Роберто Карлош и останалите "галактоси". Байер отговаря с Лусио, Бащюрк, Балак и Бербатов.

Реал не среща почти никакви трудности до финала, като на полуфиналите е отстранена Барселона с общ резултат от двата мача 3:1, а преди това мадридчани се справят и с Байер Мюнхен на четвъртфиналите.

Байер е голямата изненада на турнира, като на четвъртфинал е победен Ливърпул, а на полуфиналите германците отстраняват друг английски тим - Манчестър Юнайтед.

Срещата започва с тотален натиск на Реал и испанците повеждат още в 8-ата минута, когато се разписва Раул. Германците обаче бързо се съвземат и само пет минути по-късно успяват да изравнят чрез Лусио.

Така идва последната минута на полувремето, когато Зинедин Зидан вкарва един от най-запомнящите се и уникални попадения в Шампионската лига.

Французинът посреща с воле една балонна топка на границата на наказателното поле и прави безпомощен стража на Байер - Бут за 2:1.

През второто полувреме Байер се хвърля да изравнява, като най-чистото положение се открива именно пред Димитър бербатов, но в последните секунди на мача Бербо изпуска да вкара на Икер Касияс и да доведе срещата до продължения.

Така Реал Мадрид печели своята 9-а КЕШ в годината, когато празнуват на своята 100-годишнина. За Байер остава тъгата от пропуснатия голям шанс.

В тази година "аспирините" губят финал за Шампионска лига, за купата на Германия и остават втори в първенството. По този повод фенове на друг германски тим издигат плакат към “аспирините”:  “Вие винаги ще сте втори”.

15 май 2002 година, Глазгоу, стадион “Хемпдън Парк”, 52 000 зрители

Реал (Мадрид) – Байер (Леверкузен) 2:1

Голмайстори:

1:0 Раул (8)
1:1 Лусио (13)
2:1 Зидан (45)

Реал: Санчес (68 – Касияс), Салгадо, Карлуш, Йеро (к), Елгера, Зидан, Фиго (61 – Макманаман), Солари, Макелеле (73 – Консейсао), Раул, Мориентес.

Байер: Бут, Живкович, Лусио (90 – Бабич), Пласенте, Себесчен (65 – Кирстен), Бащюрк, Балак, Шнайдер, Рамелов (к), Бърдарич (39 – Бербатов), Ньовил.

Съдия: Урс Майер (Швейцария)

Пътят на Реал (М) до титлата:

Група 1:
Реал (М) – Рома 2:1, 1:1
Реал (М) – Локомотив (М) 4:0, 1:2
Реал (М) – Андерлехт 4:1, 2:0

Група 3:
Реал (М) – Спарта (Прага) 3:2, 3:0
Реал (М) – Порто 1:0, 2:1
Реал (М) – Панатинайкос 3:0, 2:2

1/4-финал:
Реал (М) – Байерн (М) 1:2, 2:0

1/2-финал:
Реал (М) – Барселона 2:0, 1:1

Финал:
Реал (М) – Байер (Л) 2:1

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/wM9dsqdMdTY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>