Мачът на годината за Лудогорец дойде. Втората крачка е като гост, а добрата новина е, че „орлите" се превърнаха в най-силния български тим, играещ извън пределите на страната, пише "Меридиан мач". 

Изминаха близо 60 години откакто България има свои представители в турнирите под егидата на УЕФА. Цифрите показват, че Лудогорец има най-високия процент победи. От дебюта си през 2012 година досега, „орлите" изиграха 18 двубоя на чужд терен. В тях имат 7 победи, 2 ремита и 9 загуби, като трудността се покачва от участието в групите на Шампионската лига и жестоките съперници там. Головата разлика също е на ниво - само минус 5 гола 22:27. 

Това означава, че Лудогорец е спечелил 38,89% от всичките си гостувания. Интересното е, че челната четворка се допълва само от клубове извън София - Черно море е спечелил 37,5% от гостуванията си, а Берое 29,41%. Като абсолютна, а не процентна стойност с най-много победи е ЦСКА - 26. Все пак трябва да се отбележи, че в годините преди 1989 бе много по-трудно да се побеждава на чужд терен, защото в турнирите нямаше предварителни кръгове и често пъти още първият съперник беше много сериозен. 

Седем пък са нашите представители, които нямат нито победа нито реми на чужд терен. Академик (Сф) е на дъното, защото за разлика от Етър, Ботев (Вр), Шумен, Дунав, Сливен и стария Черноморец не е успял да измъкне нещо от три опита, а останалите споменати клубове - от по-малко. Лудогорец може би най-бързо от всички се научи да бъде на ниво и при гостуванията и до голяма степен това му носи успехите.