Италианският хегемон Ювентус докосва финала в Шампионска лига, след като в първа 1/2-финална среща победи с 2:0 като гост Монако. В големия герой за италианците се превърна Гонсало Игуаин, който се разписа във всяко едно от полувремената и донесе безценния успех на негостоприемния стадион "Луи II" в Монте Карло.

С този резултат "бианконерите" до голяма степен направиха реванша в Торино след седмица протоколен. Съперник на финала на 3 юни в Кардиф най-вероятно ще е настоящият шампион Реал Мадрид, който вчера разби  с 3:0 на "Сантяго Бернабеу" Атлетико Мадрид.

Първото полувреме беше равностойно и двата отбора се редуваха кой да води инициативата, а в средата му Джанлуиджи Буфон за сетен път демонстрира извънземната си класа след изстрел от непосредствена близост на Килиан Мбапе. В 29-ата минута Игуаин откри резултата с гол след приказна атака. При нея Пауло Дибала отигра топката с пета от въздуха, после Дани Алвеш също с пета, но от земя, асистира на Ел Пипита.

Втората част започна с домакински натиск, но отново Буфон с решителни намеси остави резултата непроменен. В 59-ата минута Юве удвои преднината си с нов гол на Игуаин, а подаването отново беше дело на Алвеш. След попадението "старата госпожа" не остави капка съмнение в превъзходството си и не позволи повече опасности пред вратата си.


В титулярния състав на гостите имаше една изненада и тя бе свързана с Андреа Бардзали. Той беше предпочетен пред Хуан Куадрадо и действа като десен защитник, докато Дани Алвеш игра като крило. Макс Алегри най-вероятно се беше решил на този ход с цел да заздрави защитата си срещу силната атака на монегаските.

В предни позиции за Монако очаквано започнаха сензацията Килиан Мбапе и опитният Радамел Фалкао. В отбрана действа Камил Глик, който познава отлично Ювентус от дългогодишния си престой в Торино. Бенжамен Менди и Тимуе Бакайоко, които имаха проблеми с контузии, също стартираха мача на стадион "Луи II".

В началните минути "бианконерите" владееха инициативата и разчитаха основно на атаки по лявото крило, където Алекс Сандро беше най-деен. От своя страна французите дебнеха за грешка и за атаки в оставените свободни пространства. При едно такова положение Монако стигна до корнер, при който Марио Манджукич надскочи всички и изчисти.

След 10 минути игра Дани Алвеш нахлу в наказателното поле, пробва остро подаване, получи се рикошет в крака на Фабиньо, но Даниел Субашич внимаваше и улови. Секунди след това италианците пропуснаха чудесна възможност за гол. Алвеш получи дълъг пас от Миралем Пянич и с едно докосване се опита да намери непокрития пред вратарско поле Гонсало Игуаин, който обаче остана под топката.

След малко повече от четвърт час игра и домакините създадоха първата си реална опасност. Набил Дирар проби отлично по лявото крило, центрира към Мбапе, който се измъкна от Леонардо Бонучи и стреля от непосредствена близост. Джанлуиджи Буфон обаче беше заел отлична позиция и със страхотна намеса изби. В 19-ата минута и пред Фалкао се откри добра възможност. Той надскочи Бардзали и засече с глава, но отново Буфон беше на мястото си и спаси.

Така се стигна до 29-ата минута, когато Юве поведе след превъзходна атака. При нея Пауло Дибала отигра с пета от въздуха, после кълбото стигна до Алвеш, който проби по фланга и стигна до наказателното поле. Оттам бразилският национал също с пета, но от земя, намери връхлитащия Игуаин, който с удар от движение прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл. Това беше трети гол за аржентинския стрелец в елиминационен мач от Шампионска лига.

До края на полувремето Юве се защитаваше и успя да опази крехкия си аванс. Втората част започна с пропуск за Монако. Пянич сбърка при изнасянето на топката, което позволи на Фалкао да се озова на чиста позиция и да шутира, но Буфон отново се оказа последна преграда пред гола. В тези минути монегастките упражниха сериозен натиск и на Буфон му се наложи да се намесва решително на още няколко пъти. Легендата първо изпревари излизащия сам срещу него Мбапе, а след това улови изстрел на Бернардо Силва.

В 55-ата минута Юве пропусна златен шанс тотално да сломи съперника си. Маркизио отне топката от Тома Лемар, нахлу в наказателното поле и стреля, но Субашич се беше пласирал отлично и изби със сетни сили. При ситуацията французите имаха претенции за нарушение в атака на полузащитника, но съдийската бригада реши, че играта е била чиста.

"Бианконерите" обаче вкараха втори гол 4 минути по-късно. Тогава Алвеш центрира от десния фланг, Игуаин изпревари Субашич и с едно докосване прати кълбото в мрежата за 2:0! В 90-ата минута Монако можеше да върне един гол в мача, след като Жамер засече с глава подаване на Жоао Моутиньо от фаул, но Буфон с поредна перфектна намеса спаси.

Монако – Ювентус 0:2

Голмайстор: 0:2 Игуаин (29, 59)

Монако: Субашич; Дирар, Жемерсон, Глик, Сидибе; Б. Силва (82-Туре), Фабиньо, Бакайоко (67-Моутиньо), Лемар (67-Жамер); Фалкао, Мбапе
Треньор: Леонардо Жардим

Ювентус: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Алекс Сандро, Пянич (88-Лемина), Маркизио (81-Ринкон), Дани Алвеш, Дибала, Манджукич, Игуаин (77-Куадрадо)
Треньор: Макс Алегри

Монако, ст.: "Луи II"
Съдия: Матеу Лаос (Испания)
Жълти картони: Фабиньо (Монако); Бонучи, Маркизио, Киелини (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8AB2tcmZSYo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>