Когато Кристиано Роналдо излезе на терена на стадион "Милениум стейдиъм", той ще има възможност да направи невиждано постижение.

В ерата на Шампионската лига, която започна през 1992-93 г., никой отбор не успя да защити титлата си.

Реал Мадрид ще получи този шанс в събота срещу Ювентус, а Роналдо ще поведе своя тим.

32-годишният крал на Португалия ще играе във финала на Шампионската лига за пети път от девет години. Той спечели два пъти вече с Реал Мадрид и веднъж с Манчестър Юнайтед. Условията този път ще бъдат малко по-различни. Мачът ще се играе под покрив за първи път поради страховете от терористична атака.

Но Роналдо има опит с това. Португалецът беше редовен посетител на стадиона в Кардиф по време на кариерата му в Манчестър Юнайтед. По това време, когато стадион "Уембли" се строеше и английският футбол играеше големите си мачове в Уелс.

Една от тези срещи не му остави приятини спомени. Финалът за ФА Къп през 2005 г. е единственият от четирите гостувания на Роналдо с Юнайтед, в които той не е вкарал и отборът не е спечелил.

"Очевидно това, което искам най-много е да играя по-свободно отпред. Възможността, която Зинедин Зидан ми дава като номер 9 е да играя свободно, играя на крилото, играя, както мисля, че трябва", заяви Кристиано Роналдо.

Роналдо обаче едва ли ще има много свобода срещу Ювентус - отбор с една от най-добрите защити в футбола. В 12 европейски мача този сезон, Ювентус е допуснал само три гола и се стреми да стане първият непобедим шампион след Манчестър Юнайтед през 2008 година. В основата на отбраната на Ювентус е човек, който иска да стане най-старият победител в Шампионската лига: 39-годишният вратар Джанлуиджи Буфон. Европейска клубна титла е една от големите награди, която се изплъзва досега на италианеца, който има два загубени финала в Шампионската лига. Ювентус вече спечели пета поредна титла в Серия А.

Сега става дума за предотвратяване на повторение на финалната загуба през 2015 г. от Барселона. "Нашият отбор се е променил почти на всяка позиция. Нашето доверие се е увеличило. Нашето съзнание за собствените ни способности се е повишило", заяви Макс Алегри.