Наполи постигна драматична победа с 1:0 над Ливърпул в дербито от група "С" на Шампионска лига. В герой за домакините се превърна Лоренцо Инсиние, който се разписа в 90-ата минута, за да донесе един от най-големите успехи на южняците в последните години.

През целия сблъсък италианците имаха надмощие, докато мърсисайдци с нищо не показаха, че са сочени за един от големите фаворити в турнира. Те така и не създадоха сериозна опасност пред Давид Оспина, докато пред другата врата вреше и кипеше. Алисон Бекер обаче спаси всичко, преди да капитулира в самия край на сблъсъка.

Така в класирането Наполи излезе лидер с 4 точки, а Ливърпул и ПСЖ имат по 3 т. Цървена звезда, който по-рано загуби с 1:6 в Париж, остава с 1 т.


Карло Анчелоти заложи на 4-3-3, като Аркадиуш Милик беше предпочетен пред Дрис Мертенс за централен нападател. До него действаха Лоренцо Инсиние и Хосе Кайехон. Пьотр Зиелински седна на пейката, а в халфовата линия играха Марек Хамшик, Фабиан Руис и Алан.

Юрген Клоп не изневери на атомното си трио Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино. Наби Кейта започна вместо Джордан Хендерсън. В средата на терена играха още Жоржино Вайналдум и Джеймс Милнър.

Мачът очаквано започна на високо ниво, но опасни положения липсваха. Италианците се опитаха да наложат домакински натиск, докато гостите разчитаха на бързите Мохамед Салах и Садио Мане да контраатакуват. В една ситуация сенегалецът се измъкна, но се намираше в много тънка засада.

В 10-ата минута дойде и първата напечена ситуация. Лоренцо Инсиние получи пас на чиста позиция, овладя на гърди и потърси далечния ъгъл на вратата. Силният му удар обаче мина на сантиметри от целта. По-късно и Аркадиуш Милик стреля неточно.

В 33-ата минута Върджил ван Дайк за миг изпусна Милик, който беше с гръб към вратата. Полякът обаче светкавично се завъртя и шутира мощно, но добре пласираният Алисон изби. До края на полувремето гол не падна, противно на очакванията, двата отбора не създадоха опасности и борбата преобладаваше.

В 50-ата минута Наполи пропусна нова възможност да поведе. Инсиние намери Милик, който стреля без никакво забавяне, но отново Алисон изби. Хосе Кайехон се опита да направи добавка, но Джо Гомес изчисти в корнер, след който не последва нищо интересно.

Натискът на домакините обаче продължи и малко по-късно вратарят на мърсисайдци спаси удари на Фабиан Руис. След това Ван Дайк с чудесна намеса изби топката точно пред погледа на Инсиние, който щеше да я засече във вратата от непосредствена близост.

Ливърпул създаде първата опасност чак в 67-ата минута. При лошо изчистване кълбото беше сервирано право на крака на Салах. Неговият удар обаче и не попадна в целта. След това Карло Анчелоти освежи атаката си и пусна на терена Дрис Мертенс за сметка на Милик.

В 72-ата минута Кайехон беше изведен по диагонала сам срещу Алисон, но вратарят отново беше на мястото си. При атаката испанецът се намираше в засада, която беше маркирана. После Гомес изби от голлинията, а шут на Калиду Кулибали мина над целта.

В 81-ата минута и гредата помогна на Ливърпул. Мертенс получи отличен пас и засече от движение с красиво изпълнение. Напречният стълб обаче спаси англичаните, а повторенията показаха, че Алисон е докоснал топката с върха на пръстите си.

Така се стигна до 90-ата минута, когато Инсиние донесе заслужената победа за Наполи. Той получи чудесен пас от Кайехон и с едно докосване най-накрая преодоля Алисон, за да донесе победата за италианците.

Наполи – Ливърпул 1:0

Голмайстор: 1:0 Инсиние (90)

Наполи: Оспина; Максимович, Кулибали, Албиол, Руи; Алан, Хамшик (81-Зиелински), Фабиан Руис (68-Верди), Кайехон; Милик (68-Милик), Инсиние
Треньор: Карло Анчелоти

Ливърпул: Алисон; Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън; Милнър (76-Фабиньо), Вайналдум, Кейта (19-Хендерсън); Мане (88-Стъридж), Салах, Фирмино
Мениджър: Юрген Клоп

Неапол, ст.: "Сан Паоло"
Съдия: Виктор Касай
Жълти картони: Кулибали (Наполи); Милнър (Ливърпул)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/5SJozEFQc38" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>