Нова паневропейска лига да смени Шампионската от 2024 година, предлага босът на Ювентус Андреа Аниели. Тя ще се играе през седмицата и ще има изпадащи и промоции. Планът е описан в писмо до всички 232 отбора, които са в асоциацията на европейските клубове. Неин президент е Аниели.
В нея от България членуват Лудогорец, Левски и Ботев.

В писмото президентът на Ювентус информира, че асоциацията и УЕФА започват само консултации по промените в евротурнирите, като до момента не е имало среща за дискусии.

Но Аниели подчертава, че иска членовете на асоциацията да споделят вижданията си за “някои принципи, които смятаме за фундаментални в европейския клубен футбол. Около тях ще търсим съгласие с УЕФА за развитието на турнирите”.

Принципите включвали “пирамидална паневропейска структура, която позволява израстването вътре в нея”, и “подобряване на мобилността и динамиката на тази система, като се прилага доста внимателно системата на отпадане и промоция”.

Отдавна е ясно, че Аниели иска вместо осем групи с по четири отбора в Шампионската лига да има четири групи от по осем тима. Така се гарантират повече сблъсъци между най-добрите отбори на континента. Мнозина смятат, че идеята му е да се гарантира мястото на всички елитни отбори в новия формат, като се елиминират квалификациите, а вместо това да има промоция и изпадане. Така класиранията в националните първенства стават само за вътрешна употреба.

Аниели кани членовете на общо събрание в Малта на 6 и 7 юни, за да се дискутират идеите, защото “вече има много неверни спекулации и слухове”. За това той вини асоциацията на професионалните лиги в Европа.

Аниели подчертава да не се ходи на сбирката на асоциацията на професионалните лиги в Мадрид на 6 и 7 май, защото нито УЕФА, нито ръководството на организацията на клубовете е поканено на нея.

Шефът на асоциацията на лигите Ларс-Кристер Олсон нарече писмото на Аниели “странно” и “съдържащо неверни обвинения и подвеждаща информация”.
Според Олсон много клубове ще бъдат в Мадрид, за да си кажат думата.