Борусия Дортмунд и Барселона не оправдаха очакванията за голово шоу, след като завършиха 0:0 на стадион "Сигнал Идуна Парк" в мач от 1-ия кръг на група F на Шампионска лига.

В големия грешник за рурците се превърна Марко Ройс, който в началото на второто полувреме изпусна дузпа, отсъдена за нарушение на Нелсон Семедо срещу Джейдън Санчо. Освен това германската звезда пропиля и още няколко добри положения за гол, а Юлиан Брандт нацели гредата.

Каталунците не създадоха много опасности пред противниковата врата, въпреки че Лео Меси се завърна след контузия. Така двата отбора поделиха точките. В следващия кръг на 2 октомври Дортмунд гостува на Славия в Прага, докато Барса приема Интер на "Камп Ноу".


В състава на Борусия Дортмунд нямаше изненади. Възстановеният Торган Азар смени Юлиан Брандт по лявото крило, Джейдън Санчо и Марко Ройс действаха до него. На върха на атаката беше поставен бившият нападател на испанците Пако Алкасер.

Лео Меси очаквано остана резерва за Барселона, защото не е готов на 100% за игра след травма. Мястото му на терена зае сензацията Ансу Фати, който постави рекорд. Той се превърна в най-младия дебютант за отбора в Шампионска лига, точно на 16 г. и 351 дни. В предни позиции Ернесто Валверде заложи още на Антоан Гризман и Луис Суарес.

Германците започнаха мача по-напористо, но първото положение беше за гостите. В 11-ата минута Антоан Гризман стреля по земя, получи се рикошет и топката мина в опасна близост до вратата. Постепенно Барса пое контрол над сблъсъка, а Дортмунд разчиташе на бързи контри. И при една от тях Марко Ройс беше изведен с пас в коридор от Торган Азар, но Марк-Андре тер Стеген спаси.

По-късно футболист №1 в Германия за 2019 г. центрира от фаул на близката греда, Матс Хумелс засече с глава, но в аут. После и Ашраф Хакими не успя да уцели вратата. Първият половин час на срещата не предложи очакваното зрелище, тъй като и двата отбора действаха предпазливо. В 36-ата минута Роман Бюрки увисна при центриране, блъсна Пако Алкасер и Ансу Фати засече, но неточно.

Дортмунд отговори в следващата атака. Клеман Лангле увисна, топката стигна до Джейдън Санчо, но шутът на английския национал премина високо над вратата. После испанците извършиха принудителна смяна. Сержи Роберто влезе на мястото на Жорди Алба, който се контузи. Нелсон Семедо пък се премести отляво на защитата. До края на полувремето не падна гол.

Малко след подновяването на играта Луис Суарес напомни, че е на терена. Той се справи с Мануел Аканжи, навлезе в наказателното поле и шутира от малък ъгъл. Бюрки обаче беше заел отлична позиция и изби с една ръка. После Азар с хитро подаване се опита да намери Алкасер, но Тер Стеген успя да улови.

В 56-ата минута Санчо развинти Семедо в наказателното поле и защитникът го срита. Главният съдия Овидиу Алин Хатеган от Румъния без да се замисля отсъди дузпа. Зад топката застана Ройс, който насочи топката до лявата греда, но Тер Стеген с отлична намеса спаси! Повторенията показаха, че наказателният удар може да бъде пребит, защото стражът не беше на голлинията и двама футболисти на Барса бяха в наказателното поле. Реферите обаче останаха безмълвни.

В 59-ата минута Лео Меси направи своя дебют за сезона, след като замени Фати, който не се отличи с представянето си тази вечер. После Дортмунд взе превес и два изстрела на Ройс бяха избити в корнери, а Алкасер от непосредствена близост не успя да уцели вратата след хубаво подаване на Азар. Четвърт час преди края току-що появилият се на терена Юлиан Брандт можеше да открие резултата с истински снаряд, но този път гредата спаси каталунците.

Секунди след това Тер Стеген на два пъти се намеси решаващо след удари на Ройс. До края не падна гол и мачът завърши 0:0, въпреки че пред Меси се откри добра възможност в последните секунди, но я пропиля.

Борусия Дортмунд - Барселона 0:0

Голмайстори: няма

Дортмунд: Бюрки, Хакими, Аканжи, Хумелс, Герейро, Витсел, Дилейни, Санчо, Ройс, Т. Азар (73-Брандт), Алкасер (87-Ларсен)
Треньор: Люсиен Фавър

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Лангле, Алба (40-Роберто), Бускетс (60-Ракитич), Артур, Де Йонг, Фати (59-Меси), Гризман, Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Ст.: "Сигнал Идуна Парк"
Съдия: Овидиу Алин Хатеган (Румъния)
Жълти картони: Дилейни, Азар (Дортмунд); Пике, Семедо, Ракитич (Барселона)