Много скоро най-силният европейски клубен турнир по футбол – Шампионска лига може да има нов формат. За това намекна заместник главния-секретар на УЕФА Джорджо Маркети в интервю за АП.

Евентуалните промени, които най-вече ще засягат мачовете след груповата фаза, могат да се случат от 2024 година. Дотогава Европейската футболна централа има подписани договори с телевизии и рекламодатели, което би било сериозна пречка за съществени промени.

Според Маркети, вариантът, при който се доигра миналогодишното издание на Шампионската лига – с финална осмица, може да се окаже доста печеливш.

Заради пандемията от коронавирус, предишната кампания в елитния турнир се доигра само в една държава – Португалия, а победителите в четирите мача бяха излъчени след само един двубой.

„Добро правило е никога да не изключвате нещо, което е ценно или има потенциал. Ние наем, че има много елементи, които трябва да бъдат взети под внимание, като календар, организационни проблеми, фенове, икономически последици, но със сигурност ще проучим този формат и неговите вариации за предстоящите ни дискусии”, коментира Маркети, цитиран от Стандарт.