От УЕФА обмислят пълна промяна на формата на Шампионска лига в опит да откажат грандовете в Европа да се отцепят и да създадат Суперлига.

Тази идея се върти от няколко години, но сега Ливърпул и Манчестър Юнайтед подеха инициатива за организирането й. Те водят преговори с други елитни клубове за създаване на турнир, който ще е подкрепен от ФИФА. От "Анфийл" и "Олд Трафорд" вече са се допитали до 12 отбора от първенствата Англия, Франция, Германия, Италия и Испания за надпреварата. Целта е ясна - да има повече дербита помежду им, което ще увеличи значително и приходите.

В УЕФА са готови да контрират в зародиш плана с промяна на Шампионска лига, пише The Times. Идеята е настоящият формат да бъде напълно зачеркнат за сметка на турнира от поне с 32 отбора в него. Всички съперници ще са в една група и всеки ще изиграе по 10 мача.  Интересното е, че съперниците ще бъдат изтеглени чрез жребий на случаен принцип. Така всеки един участник в надпреварата ще се изправи срещу 10 противници, които няма да са същите за даден друг отбор.  

Отпада и обичайната практика с разменено гостуване, но всеки отбор ще има 5 домакинства и 5 визити. Двойките в директните елиминации ще се определят по схемата 1-ви срещу 16-и, 2-и срещу 15-и, 3-и срещу 14-и, 4 срещу 13, 5-ти срещу 12-и т.н. Останалите отбори ще продължават участието си в Лига Европа. 

Идеята може да стане факт най-рано за началото на сезон 2024/25 г., защото досегашният формат няма как да бъде променен преди това.