"Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед" са в разговори за сформиране на Европейска Висша лига, но от Европейската футболна централа (УЕФА) са строго против идеята.

След като съвсем наскоро двата английска гранда не успяха с плана си промяна на местния футбол с проект „Голямата картина“, мърсисайдци и „червените дяволи“ са сред клубовете, водещи преговори за създаването на новото съревнование, пише "Монитор". Повече от 10 клуба от Англия, Германия, Испания, Италия и Франция са били потърсени от "Ливърпул" и "Юнайтед" относно предложението.

Организаторите планират да дадат начало на турнира при подкрепа от ФИФА още през 2022 г. Очаква се в него да участват 16 - 18 отбора. В момента се търсят спонсори за съревнованията. Нужни са около 6 млрд. долара, част от тези средства може да бъдат осигурени от банката JP Morgan. Всеки един от участниците ще има гарантирани повече от 100 млн. долара. Но от УЕФА се обявиха против плана.

„Президентът на УЕФА заяви в прав текст на няколко пъти, че УЕФА е строго против плана за Суперлига. Принципите на солидарност, промоция, изпадане и отворени първенства не подлежат на преговори. Това прави европейския футбол работещ и Шампионската лига най-доброто съревнование в света. УЕФА и клубовете са отдадени да надградят над подобна сила, а не да я разрушават чрез създаването на Суперлига с 10, 12, дори 24 клуба, което неизбежно ще стане скучно“.