Символът на Шампионската лига срещу модерния футбол! Така в едно изречение могат определени полуфиналите в най-зрелищния турнир в историята. „Реал“ – 13 титли, „Челси“, „Манчестър Сити“ и ПСЖ – общо една.

Когато покойният вече Ленарт Йохансон създаде Шампионската лига, целта му бе да генерира огромни телевизионни пари, събирайки всички най-добри на едно място. Нямаше значение дали са първи в страните си – важното е да са там! Болезнената истина е, че отборите от нашата, та дори и от по-големи черги, вече бяхме излишни. Нароиха се клубове без традиции, но с безлимитни средства.

И така стигнахме до 2021 година. Във финалното каре хегемонът на световния футбол „Реал“ (Мадрид) се изправя срещу три съперника с много скромно минало преди началото на XXI век. Първият е „Челси“, който е и първият символ на модерното. Първият, в който руски олигарх или арабски шейх изсипа милиардите си. „Сините“ от Лондон винаги са били традиционен и обичан клуб. Но само с една еднинствена титла преди ерата на Роман Абрамович – в далечната 1955 година. Имаше три купи на Англия, а в Европа – две спечелени КНК. Вече две десетилетия „Челси“ е гранд – британски и световен. Романовата империя, както наричат клуба на Острова, стана английски рекордьор с осем полуфинала в Шампионската лига. Парите на Абрамович засега стигнаха до един трофей – през 2012 година. И с него „Челси“, проект за повече от милиард евро, вече е в графата на модерно големите.

Другият полуфинал в Шампионската лига е на още по-нови проекти и на още по-малко успели клубове. Арабски шейхове се надпреварват кой да даде повече за „Пари Сен Жермен“ и „Манчестър Сити“. Финансовият феърплей на УЕФА опита да удари и по двата. ПСЖ държи рекорда за трансфер №1 в света Неймар – 222 милиона евро. И номер 2 е край Айфеловата кула – Килиан Мбапе за 180 милиона евро. Трудно може да се намери титуляр в отбора на Маурисио Почетино за под 50 млн. Но на шейховете не им пука, че традиционни отбори като „Реал“ и „Барселона“, като „Байерн“ и „Ювентус“ въстават срещу подобна политика. „Инвестирали сме достатъчно, за да спечелим всички възможни турнири“, спокойно каза шейх Насер Ал-Хелайфи, след като тимът му свали баварците от трона.

Кой беше ПСЖ преди неговото идване? Създаден преди точно 50 години, клубът имаше две титли на Франция преди влизането на „черното злато“ от Персийския залив. В Европа имаше и една КНК от 1995-а. Сега едва ли има футболист, който не би приел да заеме място в съблекалнята на „Парк де Пренс“.

От другата страна е шейх Мансур, големият бос на „Манчестър Сити“. Когато влезе в английския футбол, сър Алекс Фъргюсън определи градския съперник като „шумните съседи“ заради набиращата скорост машина. Само че шотландецът вече почти декада е в пенсия, а „Сити“ атакува мощно и може да стане първият клуб с четири трофея в един сезон, тъй като са на 1/2-финал с „Челси“ за ФА Къп“ и на финал за Карабао Къп срещу „Тотнъм“. Кой помни, че преди година УЕФА извади отбора на шейх Мансур от европейските турнири за 2 сезона. Милиардерът само се усмихна. А по-късно Спортният арбитражен съд в Лозана намали наказанието до… глоба от 8 милиона евро за нарушаване на финансовия феърплей. Преди две десетилетия „Сити“ беше дори в третия ешалон на английския футбол. Имаше две титли от 1937 и 1868 година, както и една КНК от 1970-а.

Да, футболът на шейхове и олигарси атакува! Традициите вече не са това, което бяха. Някой ще каже, че „Реал“ също е бил наричан „Империя на злото“ с колекционирането на „Златни топки“. Краткото приключение на президента Флорентино Перес обаче донесе само една титла в Шампионската лига. А все повече двата гранда от Испания залагат на свои юноши или на млади таланти, които да се развият на „Сантяго Бернабеу“ и „Камп Ноу“. Това е и причината днес „Реал“ да е едва трети фаворит за спечелване на Шампионската лига, като само съперникът му в полуфинала „Челси“ е поставен съвсем малко назад от букмейкърите. Днес вече нямат значение 13-те трофея на „кралете“ в турнира! Няма значение четирите титли от последните 10 години! Има значение, че модерният футбол е на шейхове и олигарси.

Материал на "Труд"