Дванайсет от най-големите европейски футболни клубове официално представиха плановете си за създаване отделна "Суперлига".

Групата е съставена от италианските Милан, Интер и Ювентус, испанските Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Барселона, както и английските Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Тотнъм Хотспър.

Покана за присъединяване е изпратена до все още неуточнени три други клуба. Към момента от групата отсъстват представители на две от петте най-силни първенства в Европа - Бундеслигата и френската Лига 1.

Целта на големите клубове е Суперлигата да се администрира от тях, като в първоначалното финансиране с 5 милиарда долара участва и американската банка "Джей Пи Морган Чейс".

Засега форматът предвижда мачове в средата на седмицата. Така състезанието би било ясна конкуренция на Шампионската лига, администрирана от УЕФА.

Според създателите ѝ евентуалната Суперлига адресира нестабилността на европейския икономически футболен модел, която е станала видима по време на пандемията. Много от тези големи клубове обслужват и големи финансови заеми. Според президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес, който е и първи председател на Суперлигата, "форматът отговаря на желанието на феновете". А американският съсобственик на Манчестър Юнайтед и заместник-ръководител на Суперлигата Джоел Глейзър твърди, че такова състезание между най-добрите ще осигури повече финансова подкрепа и за -цитирам "по-широката футболна пирамида".    

Критиците на модела обаче го приемат като узурпиране на огромните средствата от телевизионни права.

От английската Футболна асоциация, в която членуват шест от клубовете, обявиха, че такава Суперлига разрушава мечтите на всеки футболен фен, че неговият местен клуб може да се състезава срещу най добрите. В съвместно изявление още преди официалния анонс, местните федерации, заедно с УЕФА, заплашиха, че големите клубове и футболистите им ще бъдат извадени от националните първенства и международните състезания, предава БНР.

Редица бивши футболисти, като легендите на Манчестър Юнайтед Рой Кийн и Гари Невил смятат състезанието за продукт на чистата алчност, противоречащ на принципите на футболното движение. Във Великобритания дори премиерът Борис Джонсън се възпротиви на идеята.