Форматът на новата Суперлига е ясен. В турнира ще участват 12-те клуба, които стоят зад основаването му. Това са Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм. 

Очаква се покани да получат още Байерн Мюнхен, ПСЖ и Борусия Дортмунд. Останалите пет ще достигат до участие чрез квалификационен механизъм на базата на представянето си през годината. Срещите ще се провеждат в средата на седмицата, за да не пречат на националните първенства. Това означава, че турнирът е директна конкуренция на Шампионска лига. 

Идеята е Суперлига да започва през август, като отборите ще бъдат разделени в две групи от по 10. Ще се играят по два мача на разменено гостуване всеки срещу всеки. Първите три от всяка група отиват на 1/4-финали, завършилите на четвърта и пета позиция ще играят плейоф в два кръга за допълване на групата от осемте най-добри тимове. В директните елиминации победителят отново ще се определя в два мача, финалът ще е през май в един мач на неутрален терен. 

С новия турнир се цели да има много повече дербита между грандовете, което ще генерира и повече приходи.