Челси се справи с Реал Мадрид в полуфиналния реванш от Шампионска лига и с общ резултат 3:1 си осигури битка за трофея в най-престижния европейски клубен турнир.

Миналата седмица двата отбора завършиха наравно 1:1 в Испания, а днес лондончани се наложиха с 2:0 над хегемона в надпреварата, който е триумфирал цели 13 пъти.

Тимо Вернер откри резултата на "Стамфорд Бридж" в 28-ата минута, а в самия край на срещата Мейсън Маунт (85‘) уби интригата, отбелязвайки второ попадение, което затвърди добрите впечатления, оставени от "сините" в първия сблъсък.

Домакините много добре бяха разгадали съперника и трудно допускаха опасност пред Едуард Менди. В малкото случаи, когато "кралете" имаха възможност да обстрелват противниковата врата, стражът на "сините" се намесваше по брилянтен начин.

По този начин Челси достига до финален сблъсък едва за трети път в историята си и за пръв път от 2012 година насам, когато спечели титлата срещу Байерн Мюнхен.

Английският тим продължава впечатляващата си статистика срещу този опонент и остава непобеден в 5-и мач помежду им. Томас Тухел също обича съперничеството с испанските отбори и все още няма поражение (4 победи, 4 равенства).

Реал Мадрид не успя да покаже най-доброто от себе си, като през второто полувреме поведението на футболистите на Зинедин Зидан беше катастрофално и резултатът можеше да бъде по-изразителен.

Добрите новини за "белия балет" бяха свързани със завръщането на Серхио Рамос, който изведе тима с капитанската лента след месец извън игра, но и той не успя да помогне за достигането на 17-и финал в Шампионска лига.

Финалът срещу Манчестър Сити ще бъде на 29-и май в Истанбул, като за втора поредна година Томас Тухел ще има възможността да се бори за златните медали.


Гостите започнаха по-активно двубоя, а лондончани опитаха да респектират своя опонент с няколко груби влизания в първите минути.

Тони Кроос пробва изстрел извън наказателното поле в 10-ата минута, но Едуард Менди внимаваше и улови безпроблемно.

В ответната аката Челси отговори с удар от далечно разстояние на Рюдигер, който обаче попадна право в обсега на Тибо Куртоа.

Малко по-късно футболистите на Томас Тухел се възползваха от грешка в изнасянето на топката и организираха бърза контраатака, която завърши с попадение на Вернер. Страничният съдия обаче бързо охлади страстите на "сините", тъй като германецът е бил зад гърба на противниковата защита.

В средата на първото полувреме Карим Бензема получи на дъгата на пеналтерията, обърна се и мигновено стреля в левия ъгъл на Менди, но стражът на Челси се разтегна максимално и се отчете със страхотна намеса.

Само секунди по-късно домакините все пак откриха резултата. Лондончани организираха много добра атака, при която Канте изведе Хавертц на отлична стрелкова позиция. Той технично прехвърли Куртоа, а топката кацна върху горната греда. Късметът се усмихна на "сините" и кълбото се върна в Тимо Вернер, който необезпокояван я прати в опразнената врата – 1:0.

В 35-ата Менди отново показа класата си, отразявайки удар с глава на Карим Бензема от непосредствена близост.

Още преди да са изминали 120 секунди след почивката Челси можеше да направи сериозна крачка към това да си осигури участие на финала. Кай Хавертц много добре се извиси в наказателното поле на "кралете" и стреля с глава, но изстрелът се отби в напречния стълб.

В 53-ата минута Мейсън Маунт добре се отскубна от "бялата" защита и излезе очи в очи с Куртоа, но ударът му мина над целта.

5 по-късно Хавертц се озова на подобна позиция, а този път стражът на Реал добре скъси дистанцията и отрази изстрела с крак.

В 65-ата минута дойде поредният пропуск от страна на футболистите в синьо. Домакините организираха нова светкавична контраатака, завършила с удар на Н‘Голо Канте, който бе блокиран от бързо върналия се Федерико Валверде.

Положенията пред Тибо Куртоа не спираха и последователно Тиаго Силва и Кай Хавертц бяха близо до това да се разпишат.

Непрестанните атаки дадоха резултат 5 минути преди края на редовното време. Канте открадна топката дълбоко в противниковата половина и подаде към Пулишич в наказателното поле. Той добре намери Мейсън Маунт, който окончателно сложи точка на спора – 2:0.

Челси – Реал Мадрид 2:0

Голмайстори:

1:0 – Вернер 28‘

2:0 – Маунт 85‘

Челси: Е. Менди, Кристенсен, Силва, Рюдигер, Аспиликуета (Джеймс – 88‘), Канте, Жоржиньо, Чилуел, Маунт (Зиеш – 88‘), Хавертц (Жиру – 90+4‘), Вернер (Пулишич – 67‘)

Реал Мадрид: Куртоа, Начо, Рамос, Милитао, Ф. Менди (Валверде – 63‘), Каземиро (Родриго – 76‘), Кроос, Модрич, Винисиус (Асенсио – 63‘), Азар (Мариано – 89‘), Бензема