Преди няколко дни, когато спомена пътуването до Мадрид за реванша от осминафиналите на ШЛ, Маурисио Почетино говори за „сценичен страх“ на „Бернабеу“. Тази фраза от дълги години е станала популярна за описанието на всеки гостуващ отбор, който пристига на стадиона на Реал. Тук Кралския клуб многократно е успявал да обърне наглед невъзможни европейски сблъсъци – от 0:3 до 6:1 срещу Андерлехт през 1984-а, от 1:5 до 4:0 срещу Мьонхенгладбах през 1985 г., от 1:3 до 5:1 срещу Интер през 1986 г. и още… ПСЖ също не е печелил в испанската столица от 1994 г. насам, но разполага с достатъчно предимства, за да опази извоювания аванс преди 3 седмици у дома.

Ако има играч, който никога не е изпитвал сценичен страх на стадиона на Реал, това е Лео Меси. През целия си период като играч на Барселона (2004-2021) аржентинецът превърна „Сантяго Бернабеу“ в едно от любимите си места за гостуване. Балансът му тук е положителен – 12 победи, 3 равенства и 7 загуби от 22 мача, но това е само сухата статистика, защото историята помни наистина легендарни моменти с негово участие в гостувания на Реал.

Всичко започва на 19 ноември 2005 година, когато 18-годишният Лео се задоволява само с асистенция към Самуел Ето’о при успеха с 3:0, но светът вече е впечатлен от неговата дързост и неуловим дрибъл.

На 2 май 2009 г., когато бе лансиран за първи път като фалшива деветка, Лео има главна роля в бляскавата демонстрация на Барса – 6:2! Тогава участва в четири от головете, от които бележи два. Друг рядък подвиг е постигнат 23 март 2014-а, когато нанизва хеттрик в дома на бъдещия европейски шампион за успеха на своите с 4:3.

Кулминацията на кариерата на Меси в Мадрид настъпва на 23 април 2017 година, когато Барса и Реал се гонят на върха в Ла Лига, а аржентинецът причинява на Зидан първата му загуба в Ел Класико като треньор. Прави го с хирургически удар в добавеното време за 3:2. В края на тази вечер, маркирана от изгонването на Серхио Рамос, Лео си сваля фланелката и я показва към трибуните с безпрецедентен жест. Тази провокация и вечното му съперничество с Кристиано Роналдо може би обясняват защо, за разлика от Роналдиньо, аржентинецът никога не е получавал овации от взискателната мадридска публика.

„Сцената със свалянето и показването на фланелката няма как да се повтори на друг стадион – споделя Хосе Мария Мингея, един от неговите откриватели. – Това е така, защото още от малък Лео е възпитан в школата на Барса и знаеше колко много означава този мач от спортна, социална и политическа гледна точка”.

Той е рекордьор по мачове за Барса срещу Реал М (45) и най-добър голмайстор в историята на съперничеството (26) – далеч пред Ди Стефано и Кристиано Роналдо (по 18 попадения). Интересното е, че по-голямата част от попаденията на Меси – 15 от 26, са вкарани в гостувания на стадиона, на който сега аржентинецът ще се завърне за първи път вече като футболист на ПСЖ.

С течение на времето обаче изобилието от голове започна да пресъхва. Лео няма гол срещу Реал на „Бернабеу“, откакто бе точен от дузпа на 23 декември 2017-а (победа с 3:0). В следващите си 4 посещения тук той не успя да се разпише, а общо серията му без гол срещу големия съперник продължава 8 мача (695 минути). Докато последният факт безспорно се дължи на пропадането на Барса като отбор, в ПСЖ Лео вече разполага с достатъчно силни съотборници около себе си, които да му помогнат да забрави за слабия мач в Париж и пропуснатата дузпа в него.

До днес Меси има само едно гостуване на „Бернабеу“ в мач на ниво Шампионска лига. То е на полуфиналите през 2011 година, когато вкара 2 гола и тласна своите към финала (1:1 на реванша). Дали ще успее да го направи отново? Едно е сигурно – историята е показала, че това е едно от любимите му предизвикателства.

Жозе БАРОСО, EQUIPE, превод на в-к "Тема спорт"