Генералният директор на Шахтьор (Донецк) Сергей Палкин обяви, че украинските отбори може да участват в новия сезон в европейските клубни турнири, дори и първенството на страната да не се поднови. Палкин е разговарял няколко пъти с президента на УЕФА Александър Чеферин, който му дал положителни сигнали в тази посока.

Палкин, който говори в телеграм-канала с фенове на отбора, продължава да настоява за изключването на Русия от УЕФА и ФИФА.

"Президентът на УЕФА подкрепя много силно нашата страна, преживява нашите трагедии. Ние сме във връзка с него постоянно. Вярвам, че той ще направи всичко възможно да се върнем в клубните турнири на Европа. И дори нашият шампионат да не се поднови ни каза, че има възможност да участваме в квалификациите в Шампионската лига. Той има такова желание и виждане. Каза ни: ако технически има възможност да играете, то ще играете, каза още Палкин, цитиран от БТА.

Той продължава да настоява, че Русия трябва да бъде изключена от ФИФА, макар световната федерация да не предприе такава стъпка. Това трябваше да стане по време на конгреса в Катар на 31-и март.

"Ние ще продължим нашия натиск към ФИФА в тази посока. Странно е, че не ги изключват и не се побира това в главата ми. Вероятно тези хора си стоят в офисите със стъклени стени и гледат към Женевското езеро. Но вероятно е добре да отидат в Харков и Мариупол, за да се отнесат по-сериозно. Ние от Шахтьор сме принудени вече 8 години да търсим къде да играем. От 2014-а година насам повече от милион украинци напуснаха Донбас, разказва гневно Палкин.

Повечето украински отбори намериха къде да играят водещите им играчи основно като преотстъпени. Пролетният полусезон в местния шампионат нямаше шанса да се поднови, след като Русия вероломно нападна съседа си на 24-и февруари.

Снимка: БГНЕС