Руският ФК Краснодар е съкратил заплатите на футболистите си 2-3 пъти в сравнение със стандартите преди началото на руската военна инвация в Украйна, съобщи най-популярната спортна телевизия в страната "Мач ТВ".  

В ефира на ток-шоуто "Есть тема!" беше обсъдено тежкото положение на "биковете" - единственият напълно частен клуб в руския футболен елит, съобщава БТА.

Коментаторът в руската спортна телевизия Константин Генич обясни, че негови източници са разказали как в търсенето на пари са отдавани под наем тренировъчните терени и се съкращава персонал. По-рано през месец март клубът се раздели с всичките си чужденци, като останаха единствено беларуският централен защитник Александър Мартинович и арменският халф Едуард Сперцян.

Старши треньорът Даниел Фарке също си тръгна. Има информация, че Краснодар е съкратил щата на скаутите и на някои треньори в детско-юношеската школа. Основната причина е, че банковите сметки на собственика на клуба Сергей Галицки, които са в чуждестранни финансови структури, са замразени и той не може да оперира с тези средства. Телевизия Мач ТВ прогнозира, че скоро подобна картина ще стане повсеместна за всички клубове.

"Газпром" без евротурнири едва ли ще продължи да финансира Зенит (Санкт Петербург) в предишните обеми. Аналогична е ситуацията и в другите руски топ-клубове, чиито спонсори буквално изливаха много, но с единствена цел да се покажат в европейските турнири. Като добавка, парите от УЕФА вече не трябва да се калкулират, защото няма да има такива.

Тежка е и ситуацията в самите спонсори – банката ВТБ е изключена от SWIFT, държавната корпорация за развитие "ВЕБ.РФ" попадна под санкциите от Европа, а Руските държавни железници ограничиха пътуванията си на Запад. И докато всички тези бизнес-организации са без публична позиция по проблема - просто приемат ограниченията, единствено "ЛУКойл" публично призова за спиране на бойните действия в Украйна. Много клубове са закачени на издръжката на регионалните, областните, градските бюджети, което със сигурност ще се отрази на отборите.

Вероятно отборите в Русия ще продължат участието си в първенството, но милионите евро за селекция и лагерите в Дубай със сигурност ще останат в миналото или пък ще бъдат достъпни само за малцина. На мястото на легионерите ще получат шанс младежи или играчи от втора дивизия. Опитните руски футболисти ще трябва да се съгласят на рязко сваляне на заплатите.

"Понижаването на заплатите обезателно ще се случи. Клубовете започват да го правят от сега и няма да чакат другия сезон. Проблемите няма да бъдат само за ФК Краснодар, а за почти всички. Да, Галицки вкарваше свои пари във футбола, докато другите отбори се финансираха или от бюджета, или от държавни компании. Бъдете сигурни, че регионите повече няма да харчат пари както преди", заяви пред "БО Спорт" бившият президент на РФС Вячеслав Колосков​.

"Ако съм на мястото на клубовете, ще се опитам да сключа договори при нови условия. Футболисти има много, а клубовете са малко. Ако играчите и техните агенти, както и отборите са хора здравомислещи, те ще намерят общ език заедно. Но ако някой не се съобрази с новите условия, може и да остане без отбор", коментира бившият ръководител на ФК Москва, ФК Ростов и Локомотив (Москва) Юрий Белоус.

Самата Руска професионална лига ще има съвсем скоро ново събрание, където ще се коментира бъдещето. Има сериозни предложения да няма изпадащи поради необичайната ситуация и да бъде увеличена местната Лига. Но дали клубовете ще трябва да минават критерии по лицензиране, след като няма да играят в Европа е въпрос, на който никой в момента не се наема да даде отговор.