УЕФА потвърди, че ще бъде направен "независим и изчерпателен анализ на хаотичните сцени", които помрачиха финала на Шампионската лига в събота в Париж, предава БТА.

Привържениците на Ливърпул бяха напръскани със сълзотворен газ, след като чакаха на огромни опашки преди сблъсъка срещу Реал Мадрид на "Стад дьо Франс", а проблемите с достъпа до стадиона доведоха до забавяне на началото на мача с 36 минути.

От УЕФА първоначално заявиха, че забавянето е заради късното пристигане на фенове, след което каза, че проблемите са заради продажбата на фалшиви билети.

Европейската футболна централа вече отговори на призивите за пълно разследване, като потвърди, че анализ на събитията ще бъде извършен от д-р Тиаго Брандао Родригеш, член на португалския парламент и бивш член на Съвета на фондацията на Световната антидопингова агенция.

"УЕФА е възложила независим доклад за събитията около финала на Шампионската лига на УЕФА в Париж в събота, 28 май. Подробният преглед ще предшества вземането на решения, отговорността и поведението на всички, участващи във финала. Ще бъдат събрани доказателства от всички заинтересовани страни и констатациите от независимия доклад ще бъдат оповестени публично, след като бъдат завършени. След съответните изводи УЕФА ще оцени следващите си стъпки", се казва в изявление на централата.

Съобщението на УЕФА дойде, след като министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен потвърди твърденията за фалшиви билети, заявявайки, че измамата е извършена на "индустриално ниво".

Френските власти са подложени на натиск относно отношението им към феновете и сигурността като цяло, но Дарманен каза, че напливът от привърженици с фалшиви билети или изобщо без билети е най-големият проблем.

Снимка: БГНЕС