Една победа в осем мача. Цифрите на английския треньор Скот Паркър в белгийския гранд ФК Брюж са оцветени в малко по-тъмно червено след поражението срещу Бенфика. Все пак английският треньор беше предимно позитивен след мача, завършил 0:2 за португалците.

"Много съм горд, започвам да виждам необходимите автоматизми в играта ни", казва Паркър, който се оказва едва петият английски треньор, водил отбор в елиминациите на Шампионската лига.

Но освен за 42-годишния Паркър, нощта беше историческа и за самия клуб, тъй като те за първи път излизат от групите в най-престижния турнир и играят през пролетта. Сочени и преди мача за аутсайдери, момчетата от Белгия държаха 0:0 до почивката и се предадоха след голове на Жоao Maрио и Давид Нереш. И трябва да победят с поне два гола разлика другия месец в Португалия, ако искат да останат в Европа.

Много се гордея с моя отбор. И видях повече смелост тази вечер, отколкото в белгийското първенство. Това всъщност започна да се наблюдава още миналата седмица срещу Унион Сен Жилоаз. Особено в началото на мача.

"От гледна точка на себераздаването, ние бяхме в мача срещу Бенфика. Трябваше да сме смели с топката срещу много добър съперник и ние бяхме. През първото полувреме наистина застрашавахме вратата на гостите. И в защита се справихме добре с тях. Имахме и този отменен гол, но това са неща, които са детайлни", започна Паркър.

"След почивката мачът беше решен от индивидуални грешки. Също така бяхме по-слаби в нападение през второто полувреме, сега трябва да анализираме защо е така. Вече пет седмици съм тук и започвам да виждам необходимите автоматизми и навици в този отбор", казва бившият полузащитник, водил у дома си Фулъм и Борнемут.

ФК Брюж буквално се люшка между емоциите в двата полюса през последните 18 месеца. Под ръководството на Филип Клеман отборът демонстрира невероятно израстване, доминация и бърз футбол. Но специалистът отиде да работи в Монако и на негово място беше назначен Карл Хуфкенс – бивш защитник без нито ден стаж преди това. И отборът се носеше от инерцията на Филип Клеман, но до един момент. И в момента все още не може да се изправи с третия си треньор в последните година и половина.

В местното първенство като първостепенна задача изглежда запазването на 4-ото място и участие в плейофите за титлата, след като изоставането от лидера Генк е вече цели 20 точки.

Снимка: БГНЕС