Реал Мадрид и Байерн Мюнхен ще определят втория финалист в Шампионската лига през сезон 2023/24. Сблъсъкът между двата гранда е утре, 8 май, от 22:00 часа българско време.

На „Сантяго Бернабеу“ Кралският клуб влиза в страхотно настроение, след като през уикенда подпечата рекордната 36-а поредна шампионска титла на страната след класика над Кадис и поражение на Барселона от градския съперник Жирона. „Белия балет“ напълно заслужено ликува с титлата в Ла Лига, четири кръга преди края на сезона, и сега ще концентрира изцяло вниманието си върху реванша с Байерн, където след първия двубой на „Алианц Арена“ интригата остана за ответния мач след равенство 2:2.

В Мюнхен двата състава изиграха зрелищен мач, като Винисиус откри резултата след страхотно подаване на Тони Кроос, преди възпитаниците на Томас Тухел да отвърнат с два бързи гола на Лирой Сане и Хари Кейн от дузпа след почивката. В края обаче играчите на Карло Анчелоти отвърнаха на предизвикателството и Винисиус отново бе точен, този път от бялата точка.

Байерн може да съжалява до известна степен, че не съумя да вземе аванс преди реванша на испанска земя, но сега трябва да покаже на какво е способен срещу рекордьора по трофеи от най-престижния европейски клубен турнир. Баварците загубиха през уикенда от Щутгарт с 1:3, но поражението няма огромно значение за тима, който бе надигран категорично от Байер Леверкузен в борбата за титлата в Бундеслигата. Шампионската лига е последният шанс на Тухел и компания да си тръгнат с трофей, след като отборът отстъпи в спора за Суперкупата на Германия, а след това отпадна и от турнира за Купата на страната.

В общата статистика, силите между двата гранда са много изравнени. Реал е с една победа повече – 12 на 11, при четири равенства и голова разлика 43:41 в полза на Кралския клуб. В последния им сблъсък на полуфиналите през 2017/18, „Лос Бланкос“ ликува с общ резултат 4:3, преди да вдигне и „Ушатата“ срещу Ливърпул на финала в Киев. Реал и Байерн са се срещали 12 пъти на елиминации, като испанците водят със 7-5, но баварците са с баланс 4-3 в полуфинални сблъсъци.

Главен съдия на реванша на „Бернабеу“ ще бъде полякът Шимон Марчиняк. Победителят отива на финала на „Уембли“, който ще се проведе на 1 юни.

Вероятни състави:

Реал: Лунин, Карвахал, Рюдигер, Чуамени, Менди, Валверде, Кроос, Камавинга, Белингам, Винисиус, Родриго

Байерн: Нойер, Кимих, Де Лихт, Дайър, Мазрауи, Горецка, Лаймер, Сане, Мюлер, Мусиала, Кейн/БГНЕС