Локомотив Пловдив се класира за 2-ия предварителен кръг на Лига Европа, след като постигна трудна победа с 1:0 при гостуването си на черногорския Искра Даниловград.

"Смърфовете" бяха фаворит преди сблъсъка, защото съперникът им беше дебютант в турнирите на Стария континент, но все пак даде очаквания отпор. В герой се превърна капитанът на гостите Димитър Илиев. Той донесе успеха с гол от дузпа четвърт час преди края.

Така за втора поредна година Локомотив елиминира първия си съперник в Европа, след като миналия сезон се справи със Спартак Търнава. Жребият за следващата фаза ще се тегли в понеделник.


В първите минути Локомотив имаше предимство, но така и не успя да създаде сериозна опасност пред противниковата врата. 

Постепенно Искра изравни играта, но в 34-ата минута българският отбор пропусна чудесна възможност да поведе в резултата. Тогава Умарбаев центрира от корнер и Алмейда засече с глава. Топката се заби в земята, след което прескочи вратата. 

В края на първото полувреме и черногорците показаха зъби. Йованович стреля от дистанция, получи се рикошет в Масоеро и кълбото летеше опасно към долния ляв ъгъл. Луков обаче показа чудесен рефлекс и отрази.

10 минути след подновяването на играта Локомотив пропусна да поведе. Салинас и Цветанов комбинираха отляво, след което българинът потърси Илиев. Националът изскочи от втора позиция и засече мощно, но на сантиметри от целта.

После пред вратата на Локомотив имаше два критични момента. В 69-ата минута Петрович получи страхотно диагонално подаване, Луков не успя да избие, но от няколко метра нападателят не уцели вратата. След това Аджович шутира, но Луков изби. 

Така се стигна до 72-ата минута, когато Малешевич спъна в наказателното поле Илич и главният съдия посочи бялата точка. Дузпата беше изпълнена от Илиев, вратарят Кордич хвана ъгъла, но не и топката и тя влетя в мрежата за 1:0 за Локомотив!

В 77-ата минута Алмейда можеше да сложи точка на спора, след като засече с глава центриране от фаул на Умарбаев, но покрай целта. До края не падна нов гол и Локомотив се класира напред. 

Исрка - Локомотив Пловдив 0:1

Голмайстор: Д. Илиев (75-д)

Искра: Кордич, Малешевич, Дринчич, Кумбурович, Йованович, Аджович, Като, Шахман, Боричич, Вукович, Петрович

Локомотив: Мартин Луков, Диниш Алмейда, Лукас Масоеро, Милош Петрович, Момчил Цветанов, Парвиз Умарбаев, Петър Витанов, Бирсент Карагарен, Лукас Салинас, Анте Аралица, Димитър Илиев

Стадион: Градски, Подгорица
Съдия: Герго Богар (Унгария)