Виляреал е новият носител на трофея Лига Европа! "Жълтата подводница" победи Манчестър Юнайтед с 12:11 в страхотна драма, която бе решена с изпълнение на дузпи. В редовното време на стадиона в Гданск двата тима не излъчиха победител и завършиха при резултат 1:1.

Символичните домакини от Виляреал успяха да излязат напред в резултата в 30-та минута. "Жълтата подводница" се възползва от центиране при статично положение и Жерар Морено даде аванс за на своя тим. Юнайтед буквално сгъна своя опонент в първите минути на втората част и това даде резултат в 55-та. Кавани се оказа непокрит в наказателното поле на Виляреал и уругваецът прати мача в продължения.

В двете продължения не се случи нищо интересно и така двата тима трябваше да решат кой ще спечели трофея, след изпълнение на 11-метрови наказателни удари.

Драмата при дузпите бе пълна. След като всички полеви играчи на терена се изредиха да бият и отбелязаха 20 дузпи, остана да бият вратарите. И докато стражът на Виляреал бе точен, то Давид Де Хеа пропусна решаващата дузпа и трофеят отиде при Виляреал.



В първите минути на двубоя "червените дяволи" установиха контрол върху топката и първата възможност за гол не закъсня. В 6-та минута Кавани се пребори за топката отдясно, Рашфорд я взе от краката му и пусна пас към Мактомини, който бе на стрелкова позиция. Скот стреля от границата на наказателното поле, но кълбото излезе в аут.

Натискът на Юнайтед продължи и в 20-тата минута Люк Шоу опита опасен, прострелен изстрел отляво, който се получи и нещо като подаване. В крайна сметка никой не докосна топката и тя напусна терена.

В следващите минути Виляреал показа зъбите си и застраши на няколко пъти вратата на Давид Де Хеа, но всичко се размина без особени главоболия за испанския страж на символичните гости.

В 30-тата минута "жълтата подводница" получи право да изпълни пряк свободен удар. Топката бе центрирана в наказателното поле, Жерар Морено се откъсна от опеката на Линдельоф, хвана топката от ждроб и я прати в мрежата на Юнайтед за 1:0!

До края на първата част Юнайтед владееше повече топката и опита някакъв хаотичен натиск, но Виляреал се бранеше отлично и до почивката повече попадения не паднаха.

Шест минути след подновяването на играта гостите имаха претенции за дузпа за нарушение срещу Мейсън Грийнууд. Ситуацията бе разгледана и със системата ВАР, но реферът потвърди решението си. Дузпа няма.

Все пак в 55-тата минута натискът на "червените дяволи" даде резултат. Люк Шоу изпълни корнер, при който топката бе избита, но попадна в Рашфорд. Той нанесе удар от въздуха и след рикошет тя се озова в Единсон Кавани. Стрелецът не се нуждаеше от по-добра възможност и веднага разпечата вратата на "жълтата подводница".

Двайсет минути преди края "червените дяволи" организираха нова опасна атака. Люк Шоу Елиминира бранител отляво и достави топката на главата на Кавани. Уругваецът нанесе удар, но право в тялото на бранител в жълто. Виляреал оцеля в този момент.

В следващите минути Юнайтед затягаше обръча около вратата на "жълтата подводница", но червените стигаха само до границата на наказателното поле и от там не успяваха да намерят път към попадението.

Така в последните десетина минути, в малко по-лежерно темпо, двата тима изчакаха края на редовното време и битката навлезе в две продължения по 15 минути.

По-активният отбор през първите 15 минути на продълженията бе Виляреал. Момчетата на Унай Емери намериха сили и успяха да застрашат вратата на Де Хеа на няколко пъти. Юнайтед отговаряше с по-дълги и постепенни атаки, но това очевидно не бе по вкуса на тима.

През второто продължение играта доста се накъса, изнерви се и чисти положения пред двете врати липсваха. Така двата тима вкараха двубоя в изпълнение на дузпи.

Виляреал - Манчестър Юнайтед 1:1/ при дузпите 11:10 / общ резултат 12:11

Голмайстори:

1:0 - Морено 30'
1:1 - Кавани 55'

При дузпите:

1. Ж. Морено - гол / Мата - гол
2. Раба - гол / Телеш - гол
3. Алкасер - гол / Фернандеш - гол
4. А. Морено - гол / Рашфорд - гол
5. Парехо - гол / Кавани - гол
6. Мой Гомес - гол / Фред - гол
7. Албиол - гол / Джеймс - гол
8. Коклен - гол / Шоу - гол
9. Гаспар - гол / Туанзебе - гол
10. Торес - гол / Линдельоф - гол
11. Руи - гол / Де Хеа - пропуск

Стартови състави:

Виляреал: Херонимо Рули, Раул Албиол, Пау Торес, Дани Парехо, Жерар Морено, Хуан Фойт, Карлос Бака, Ману Тригерос, Алфонсо Педраса, Етиен Капу, Йереми Пино

Треньор: Унай Емери

Манчестър Юнайтед: Давид Де Хеа, Виктор Линдельоф, Ерик Байи, Пол Погба, Единсон Кавани, Маркъс Рашфорд, Бруно Фернандеш, Люк Шоу, Аарън Уан-Бисака, Скот Мактомини

Треньор: Оле Гунар Солскяер

Рефер: Клеман Тюрпен, Франция

Стадион: „Стадион Енерга Гданск”, Полша