Българският национал Мартин Минчев се появи в игра за Спарта (Прага) в последните 30 минути, а тимът му отстъпи с 1:3 на Динамо (Загреб) в първа среща от плейофите в турнира Лига Европа. Минчев замени Лукас Хараслин при вече оформен краен резултат. Реваншът, както и всички останали в турнира, ще се играят на 31-и март.

Ладислав Крейчи откри за гостите от Прага от дузпа в 39-ата минута, но минута преди края на първата част Дарио Шпикич изравни след фаул на Кайринен. Дино Перич в 59-ата и Лука Иванушец само две минути след това оформиха крайния резултат. След почивката обаче гостите от Прага буквално рухнаха, а единственото им положение през втората част беше пропуснато от Олатунджи малко след подновяването на играта. За Динамо официален дебют направи новият старши треньор Сергей Якирович – бившият босненски полузащитник на ЦСКА беше свързван в медиите и с евентуално пристигане на стадион "Българска армия" вече в друга роля.

Минчев се опита да внесе острота и в 75-ата минута потърси пас в дълбочина, тръгна на спринт, но пасът на Кязим Лачи дойде късно и го намери в засада. Във 2-ата минута на добавеното време юношата на Черно море спечели фаул с пробив по фланга, но съотборниците му не създадоха опасност за вратаря Невистич.

Най-убедителната победа в днешния ден беше на Аякс (Амстердам) срещу българския шампион Лудогорец – 4:1 в Разград и почти сигурно класиране за груповата фаза. Футболистите на Ивайло Петев пък ще трябва да се настройват за участие в Лигата на Конференциите, освен ако не направят истинско чудо на "Йохан Кройф Арена" в Нидерландия.

Освен Динамо (Загреб), Олимпиакос (Пирея) също спечели с 3:1 срещу сръбския Чукарички, а Карабах (Азербайджан) си тръгна с успех 2:0 от визитата си в Любляна срещу местния Олимпия. Българска съдийска бригада ръководи мача на стадион "Стожице" начело с Георги Кабаков, а негови асистенти бяха Мартин Маргаритов и Диян Вълков. Кевин Медина даде преднина на азерите в 32-ата минута, а бившият футболист на Черно море (Варна) Леандро Андраде направи 2:0 минута преди края на първата част. В последния четвърт час на терена за гостите се появи и бившият защитник на Локомотив (Пловдив) Матеус да Силва.

С два гола в последните 10 минути на срещата Славия (Прага) взе аванс от 2:0 над украинския Заря (Луганск), като Мохамед Тиджани откри сметката в 81-ата минута. Крайното 2:0 оформи националът на Чехия Лукаш Масопуст. Също с 2:0 спечели Унион Сен Жилоаз от белгийската столица Брюксел срещу Лугано (Швейцария) като домакин.

Непредвидим реванш се очертава на стадион "Алфа Арена" в Лимасол между местния Арис (Кипър) и Слован (Братислава), след като словаците взеха домакинско предимство от 2:1. Наравно приключи пък първата среща между шведския шампион Хекен (Гьотеборг) и 3-ия в шотландското първенство Абърдийн.

Турнир Лига Европа, плейофен кръг - първи мачове:

Славия (Прага, Чехия) - Зоря Луганск (Украйна)      2:0
Хекен (Гьотеборг, Швеция) - Абърдийн (Шотландия)    2:2
Лудогорец (България) - Аякс (Нидерландия)           1:4
Олимпия Любляна (Словения) - Карабах (Азербайджан)  0:2
Динамо Загреб (Чехия) - Спарта Прага (Чехия)        3:1
Унион Сен Жилоаз (Белгия) - Лугано (Швейцария)      2:0
Слован (Братослава, Словакия) - Арис Лимасол (Кипър)  2:1
Клаксвик (Фарьорски острови) - Шериф (Молдова)      1:1
Олимпиакос (Гърция) - Чукарички (Сърбия)            3:1
ЛАСК (Австрия) - Зрински Мостар (Босна и Херцеговина)  2:1
*срещите-реванш в турнира ще се играят на 31-и август./БТА