Евгени Иванов-Пушката се завръща във волейболната федерация след 3-годишно отсъствие. Преди напускането си той отговаряше за мъжката Суперлига, но сега ще има съвсем различен ангажимент. 

Бившият национал ще бъде Изпълнителен директор на новата структура за детско-юношески волейбол, която ще бъде изградена с помощта на Garitage Park.

Инвеститорите на комплекса подписаха 5-годишен договор с новия председател на федерацията Любо Ганев. Общата сума от 600 000 лева ще отиде именно за организацията на работата в това направление. Иванов бе поканен да започне отново работа именно от Любо Ганев.
 

Как се стигна до решението ви да се завърнете във федерацията, но като директор на Детско-юношеското направление?

Винаги съм искал да работя за развитието на волейбола в България, правил съм го и винаги ще продължавам да го правя с удоволствие, така че след като се свързаха с мен, и ми предложиха да поема детско-юношеското направление, ми трябваха само няколко дни, за да изчистя сам за себе си някои детайли. След това реших, че искам да се заема с това предизвикателство. Работих известно време във висшия ешалон в българския волейбол, Суперлигата за мъже, видях много неща, научих много неща, но всъщност си дадох сметка, че ако искаме наистина да развиваме волейбола, трябва да започнем от основата на пирамидата, а не от върха.
 
Какво ви привлече в проекта, който е подкрепен от Garitage Park?

Може би едно от най важните неща е времето, не няколко месеце, а 5 години. Едва ли хората си дават сметка колко дълъг период са в днешния динамичен свят. Това за мен означава, че Garitage Park подкрепя дългогодишен проект, който искат да доведе до реални резултат и полза за българския волейбол.

Какви са първите неща, с които смятате да се заемете на новата позиция?

Искам да се срещна с хората, управляващи клубове и школи в големите градове и в по-малките населени места, от различните региони. Трябва да се запозная с проблемите им, да чуя какви идеи имат, да разбера как функционират и от какво имат нужда.

Можете ли да разкриете част от идеите си за генерално развитие на структурата за подрастващи във федерацията?

Важното е да се изгради структура, която да бъде максимално ефективна и полезна както за федерацията, така и за всички клубове. Да бъде двупосочен мост между тези две звена. Необходимо е привличането на още партньори, с чиято помощ да се обезпечат заложените в програмата на Любо Ганев стимули за треньорите на подрастващите. Също така трябва да се осигурят условия за провеждането на семинари за повишаване на квалификацията им.

Кои са основните проблеми на клубовете и къде виждате възможности за решаването им?

Това предполагам, че тепърва ще го разбера. Има нещо, което аз виждам като проблем на този етап. Материално-техническата база, има места, където тя наистина е прекрасна, но за съжаление има и такива, където е в много лошо състояние. Трябва активно да подкрепяме такива клубове, за да могат да получават помощ - институционална, финансова и административна.

Очертават се няколко месеца поне, в които няма да може да се практикува спорт. Очаквате ли това още да повиши мотивацията на децата да тренират или по-скоро страхът от вируса би ги възпрял?

Повечето деца искат да тренират и според мен с нетърпение чакат да се върнем към нормалния си начин на живот, за да са в залата, да се събират със съотборниците си. Притеснявам се единствено страхът на родителите да не възпре по някакъв начин децата.

Бяхте изпълнителен директор на Националната волейболна лига преди да напуснете по собствено желание през 2017 г. Как очаквате да се отрази настоящата криза на професионалния волейбол у нас?

За съжаление настоящата ситуация ще се отрази негативно във финансово отношение на повечето отбори, и ще изисква много усилия от тяхна страна да намерят консенсус и баланс в отношенията си с партньорите и със своите състезатели. Ако успеят да го направят, не мисля, че нивото на волейболните шампионат в България ще се понижи.