Разходите, свързани с отлагането на летните олимпийски игри в Токио от 2020 до 2021 година, ще възлизат на стотици милиони долари. Това обяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах в изявление, публикувано от пресслужбата на организацията.

Олимпиадата в Токио трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август 2020-а, но поради пандемията от коронавирус Игрите бяха отложени за 23 юли - 8 август следващата година.

"МОК ще продължи да носи отговорност за своя дял от разходите за отложените игри в съответствие с условията на споразумението за 2020 година, което сме сключили с нашите японски партньори", каза Бах.

"Въпреки че е трудно да се даде точна цифра, ние вече знаем, че за отлагане на Игрите ще имаме разходи от няколкостотин милиона долара", добави президентът на МОК, цитиран от "24 часа".

Провеждането на Олимпиадата в Токио не зависи от разработването на ваксина срещу коронавируса. Това заяви членът на Международния олимпийски комитет и шеф на координационната комисия Джон Коутс.

Неговите коментари идват, след като президентът на Японската медицинска асоциация Йошитаке Йококура каза вчера, че ще бъде "трудно" за Япония да бъде домакин на вече отложените Игри през 2021 година без ефективна ваксина срещу COVID-19.

Коутс заяви, че коментарите на президента Йококура са лично "мнение". "Според съветите, които получаваме от Световната здравна организация, трябва да продължим да планираме тази олимпиада и точно това правим, а това не зависи от ваксината", заяви Коутс пред АП Австралия.

"Разработването на ваксина би било чудесно. Но ние просто ще продължим да работим заедно със СЗО и японските здравни власти, защото във всичко това здравето и благополучието на спортистите и другите участници в Игрите са приоритет номер едно", добави той.

Игрите, първоначално предвидени да се състоят през юли тази година, бяха отложени за 23 юли - 8 август 2021-а. Забавянето е огромен удар за Япония, която похарчи 13 милиарда долара за подготовка. Япония е регистрирала повече от 13 хиляди заразени с COVID-19 и близо 400 смъртни случая