България вече официално е кандидат за домакинство на световното първенство по волейбол за младежи през 2021 година. Решението беше утвърдено от управителния съвет на волейболната федерация, заседавал отново виртуално заради пандемията от коронавирус.

„За нас това е голямо предизвикателство и съм сигурен в успеха ни – каза президентът Любо Ганев. – Пари от Министерството на спорта не се полагат. Затова се обръщам с апел към всички, които обичат младите – сега е моментът да се помогне".

"Тепърва предстоят разговори с партньорите ни, а очакваме да се присъединят и нови. Вече сме в контакт със световната централа (FIVB), за да знаем каква помощ може да очакваме оттам. Нашата цел обаче е основно родни партньори да ни помогнат да направим реалност един великолепен проект, благодарение на който за България ще се говори по целия свят.“

Управителният съвет отмени решение от 11 юни 2019-а, взето от бившата управа на федерацията. Тогава бе спряно за срок от 3 години издаването на международни трансферни сертификати за всички състезатели до навършването им на 21 г. – включително на тези, които попадат под особено наблюдение.

„Това беше една от точките в предизборната кампания на екипа ми – обясни Любо Ганев. – Радвам се, че я изпълнихме. Уважаваме правата на всички, които искат да се развиват. Федерацията пледира младите да играят във възможно най-добри отбори.“ 

Съвещанието отложи за следваща сбирка обсъждане на предложението за създаване на нова временна комисия на техническите делегати и супервайзори, която не е на подчинение на съдийската комисия. Предстоят срещи, на които съдии и делегати ще изкажат становището си.

Управителният съвет сформира временна комисия по маркетинг, която да работи отделно от настоящата по маркетинг, обществени поръчки и финанси. Неин председател ще бъде Давид Давидов. „Задачата на тази комисия ще е да отговаря за намирането на партньори на федерацията по всички направления – коментира Ганев. – Тя е отделна, за да може да се фокусира върху изготвянето на договорите.“

До следващото събиране на управата всеки желаещ ще може да се кандидатира за позицията „Координатор на националните отбори и международна дейност“. УС утвърди състава на следните комисии: треньорска, трансферна, за ветерани, за плажен волейбол и за отчитане на дейността на клубовете.

Шестте отбора, които не са получили финансиране от Министерството за 2020-а, ще бъдат подпомогнати от федерацията. Субсидията е еднократна и на стойност от 1000 лева. От нея ще се възползват "Волейбол“ (Пирдоп), „Бургас 2009“, „Сливен Волей“, „Торо Волей“ (Варна), ВК „Благоевград“ и „Славия 2017“.

Министерството отказа да им помогне, защото по неговата методика проектите им са оценени на стойност под 1500 лева. „Ние се стремим да сме от полза на всички наши членове – завърши Любо Ганев. – Имаме програма, даваме пари на клубовете. Всеки, който иска да развива волейбол, трябва да получи подкрепа. И заедно да вървим напред и нагоре“.

В края на заседанието управата прие решение за изменение и допълнение в правилника за провеждане на държавните първенства от Националната волейболна лига, изразяващи се основно в конкретно дефиниране на понятието „форсмажорни обстоятелства“.

За финал с едноминутно мълчание беше почетена паметта на Тодор Симов и Росен Стойков.