Дания изхвърли Камерун от световното първенство и в същото време класира Холандия за 1/8финалите, след като победи с 2:1 африканците в изключително атрактивен двубой от група "Е".

Така датчаните имат 3 точки, колкото и Япония, а "лалетата" са с 6. Камерунците са с втора загуба на турнира и в последния мач играят с "оранжевите", а другите два тима ще определят другия осминафиналист.

Без съмнение това бе най-атрактивният сблъсък в турнира до този момент, като в него имаше изключително много голови положения и съвсем спокойно развръзката можеше да бъде съвсем различна.

Йон Дал Томасон и Мартин Йоргенсен се появиха в състава на Дания, като за последния това бе 10-и мач на финали, с което изпревари Михаел Лаудруп и Томас Хелвег, които останаха с по 9.

Самуел Ето'о пък бе поставен на върха на атаката на Камерун, след като първия мач действаше вдясно и след загубата от Япония негодува срещу позицията си.

Още в 45-ата секунда африканците създадоха напрежение в наказателното поле на датчаните, след като едно ниско центриране не бе изчистено както трябва и Беноа Асу Екото стреля извън наказателното поле, но топката срещна крак на датски защитник и бе изчистена.

"Червеният динамит" можеше да избухне в 7-ата минута, когато Поулсен изведе Денис Ромедал зад защитата на Камерун, макар и да останаха съмнения за засада, той напредна и стреля по диагонала, но не успя да уцели вратата.

В 10-ата минута обаче, "неукротимите лъвове" поведоха. Кристиан Поулсен сбърка фатално при изнасянето на топката, като пасът му към десния защитник бе пресечен, камерунски играч отне и подаде към непокрития Самуел Ето'о, който, оставен непокрит около точката за изпълнение на дузпа, простреля Томас Сьоренсен.

Така той се присъедини към Роже Мила, Франсоа Омам Бийк и Патрик Мбома, които също успяха да се разпишат на повече от едно световно първенство.

Камерунците се вдъхновиха и в 13-ата минута Ашил Емана прати топката на сантиметри покрай вратата на съперника след хубав диагонален изстрел. Тимът на Мортен Олсен определено бе разколебан, след като изостана в резултата.

Едва след това датчаните организираха атака, при която Грьонкяер стреля извън наказателното поле, но след рикошет топката излезе в корнер. След него отново Грьонкяер не намери целта, останал на далечната греда.

В 20-ата минута пък Томасон се озова сам срещу вратаря на Камерун, който обаче го пресрещна и успя да избие топката, предотвратявайки много опасна ситуация. Мачът обаче продължи да бъде много интересен с атаки и към двете врати.

Емана отново нямаше късмет за Камерун, след като стреля неточно, а след това и Ромедал пропусна за Дания. В 33-ата минута обаче европейците изравниха.

Прекрасно дълго подаване изведе Ромедал зад защитата на съперника, той пусна успоредна топка на голлинията и Никлас Бендтнер въпреки репутацията си на играч, който много пропуска, този път засече отлично и направи 1:1. Това бе гол №25 за Дания на финали.

В 42-ата минута Дания пропусна отличен шанс да поведе. Най-добрият за тима Ромедал отново развинти камерунската защита, елиминира и вратаря и подаде на Томасон, който стреля, но пред голлинията Александър Сонг някак си спаси.

Секунди след това обаче, европейският тим отново сбърка близо до вратата си, но този път изстрелът на Джереми срещна гредата. Малко след това пък Ашил Емана излезе сам срещу Сьоренсен, но стреля в тялото му. Това бяха невероятни последни минути на първото полувреме.

Втората част започна така, както и първата. След корнер Стефан Мбиа стреля силно с глава, но Сьоренсен успя да избие над гредата. Малко след това Асу Екото бе изпреварен миг преди да стреля. Това бяха много силни минути за камерунците.

Датчаните отговориха с мощен шут на Кяер, който обаче бе отклонен от стража на африканския състав. Все пак "неукротимите лъвове" оставаха по-активни. В 58-ата минута Уебо стреля хамалски над вратата, въпреки че бе изведен много добре.

В 61-ата минута отново той пропусна, въпреки че се обърна добре в наказателното поле, но стреля твърде слабо. И секунди след това камерунците бяха наказани.

Отново отличният Ромедал бе изведен отдясно, той задържа топката, влезе в наказателното поле, след като смени посоката и елиминира Макун, а след това с левия крак прати топката в далечния ъгъл. Това бе 17-я му гол в 98-я му мач за националния тим.

Африканският тим пак се впусна в атаки, но играчите на Пол льо Гуен пропускаха с лекота. Макун бе поредният, който получи отлична топка в наказателното поле, но също я прати, без да се церемони на 2 метра над вратата.

В 70-ата минута Томасон пропусна да реши двубоя, след като бе изведен сам срещу вратаря от Ромедал, но стражът на Камерун остави отбора си в мача с хубаво спасяване.

И това почти се оказа решаващо, защото няколко минути след това Ашил Емана бе изведен сам срещу Сьоренсен и стреля по диагонала, но вратарят на Дания успя да отрази и този изстрел.

Камерунците обаче не се отказаха и не спираха да атакуват. В 82-ата минута Абубакар стреля мощно, но намери падналия на земята Кристиан Поулсен и това може би спаси европейците. След това Идрису с глава не бе точен.

В крайна сметка въпреки отчаяните си опити Камерун не успя да изравни докрая и така стана първият тим, който отпадна от турнира.

Камерун - Дания 1:2

1:0 Ето'о 10
1:1 Бендтнер 33
1:2 Ромедал 61

Камерун: Сюлейману, Асу-Екото, Н'Колу, Басонг (72 Идрису), Джереми, Мбиа, Сонг, Ено (46 Макун), Емана, Уебо (79 Абубакар), Ето'о

Дания: Сьоренсен, Якобсен, Кяер, Агер, Симон Поулсен, Кристиан Поулсен, Йоргенсен (46 Даниел Йенсен), Грьонкяер (67 Каленберг), Ромедал, Бендтнер, Томасон (86 Якоб Поулсен)