След уникална драма в последните секунди на продълженията Уругвай се класира на полуфинал на световно първенство за първи път от 40 години насам, като се наложи с 4:2 след дузпи над Гана в най-драматичния мач на Мондиал 2010 досега.

В редовното време "черните звезди" поведоха с гол на Мунтари, но Диего Форлан изравни за 1:1.

В 121-ата минута Асамоа Гиян изпусна дузпа, с която щеше да направи Гана първия африкански тим в историята на полуфинал. Луис Суарес бе изгонен, защото спря топката на голлинията с ръка.

След това дойде лотарията на дузпите, където "урусите" победиха с 4:2. Менса и Адия пропуснаха за Гана, а Парейра също пропусна за Уругвай.





Гана беше едва третият африкански отбор, стигнал до четвъртфинал на световно първенство. Преди това постигнаха още Камерун (1990) и Сенегал (2002). Срещу себе си "черните звезди" имаха двукратния световен шампион Уругвай, който стигна до топ 8 за първи път от 1970 г.. Двата отбора никога не се бяха срещали досега.

Африканците не можеха да използват наказаните Андре Аю и Джонатан Менса. Треньорът на Гана Милован Райевац изненадващо заложи като титуляр на Съли Мунтари. Халфът на Интер за първи път на Мондиал 2010 беше сред стартовите 11. По време на турнира той се скара сериозно с треньора Райевац и бе пред изваждане от отбора. Другият нов в тима бе Исаак Ворса.

В състава на Уругвай имаше също две промени. Треньорът Оскар Табарес бе обявил своите избраници още преди 2 дни. Маурисио Викторино смени контузения защитник Диего Годин, а Алваро Фернандес започна вместо Алваро Парейра в полузащитата. В атака отново действаха Диего Форлан и Луис Суарес.




Уругвай започна по-активно мача. Още в четвъртата минута Форлан изведе чудесно отдясно Фернандес, който центрира близко до вратата. Топката мина над вратаря Кингстън, но нямаше кой да я засече. Последваха няколко корнера, които не доведоха до проблеми за Кингстън. В 10-ата минута Суарес излъга съперник отляво, влезе в наказателното поле и веднага стреля с левия крак. Кингстън обаче спаси.

Натискът на Уругвай продължаваше, но така и не се стигаше до гол. В 17-ата минута Форлан центрира от корнер, Кавани отклони топката, която се удари и в Менса и щеше да влезе във вратата, но Кингстън имаше късмет и спаси удара с глава! След това започнаха проблемите за Уругвай. Първо защитникът Хорхе Фусиле получи жълт картон и си издейства наказание за следващия мач.

После дойде последното добро положение за "урусите" преди почивката. Суарес стреля мощно от границата на наказателното поле, но топката мина малко над напречната греда. От средата на първото полувреме "Черните звезди" заблестяха по-силно от съперника и започнаха да контролират мача. В 29-ата минута Ворса скочи най-високо, но стреля с глава в аут.

В следващата атака Асамоа Гиян пропусна да открие резултата. Чудесна атака отдясно завърши с подаване на Боатенг по земя към голаджията Гиян, който стреля от движение, но топката мина на около половин метър от страничната греда. На всичкото отгоре капитанът на Уругвай Диего Лугано се контузи и отстъпи мястото си на Андрес Скоти. След излизането на Лугано и двамата титулярни централни защитници в тима ги нямаше (другият е Годин).

В 39-ата минута Съли Мунтари за първи път напомни за себе си. Халфът на Интер засече топката с глава, но не уцели вратата. Минута преди паузата Кевин-Принс Боатенг създаде най-красивата ситуация в мача. Той засече със задна ножица центриране отдясно. Ударът му обаче мина покрай вратата на Муслера. Не така обаче стояха нещата в 45-ата минута.

Тогава Мунтари получи топката около центъра, обърна се и понеже времето изтичаше, реши да стреля от 35 метра. Вратарят Муслера не очакваше подобно нещо и остана изненадан, след като Асамоа Гиян се наведе, за да мине топката над него и да спре в мрежата на Уругвай - 1:0 за Гана. За Мунтари това бе втори гол на световни финали. Той се разписа и през 2006 г. срещу Чехия (2:0). Единствено той и Асамоа Гиян са вкарвали голове на две световни за Гана.

Благодарение на попадението на Мунтари, Интер изравни Байерн като клуба с най-много голове на Мондиал 2010. И двата отбора имат по 7 голмайстори до момента. Финалът на Шампионската лига през май бе именно между Интер и Байерн. Второто полувреме обаче Уругвай не бе толкова пасивен, колкото в края на първата част. Треньорът Табарес направи още една смяна. Пусна Николас Лодейро на мястото на Фернандес.

В първите минути след почивката Гана пропусна да удари два пъти своя съперник на контраатака. И в 55-ата минута Уругвай изравни след нов вратарски гаф. Форлан стреля от пряк свободен удар, като прати топката над стената, но точно по средата на вратата. Вратарят Кингстън обаче не реагира добре и трябваше да вади топката от мрежата си - 1:1. Това бе трети гол на Форлан на Мондиал 2010 и общо четвърти на световни финали. Куриозното е, че и четирите са срещу африкански отбори (Сенегал, ЮАР 2 и Гана).

Гана опита да отвърне бързо. Асамоа Гиян стреля през съперник, но Муслера успя да избие топката в последния момент. Уругвай бе близо до пълен обрат в 62-ата минута. Форлан направи невероятен пробив отляво и центрира перфектно към далечната греда. Там Луис Суарес стреля от воле от 4 метра, но не уцели вратата. Звездата на Аякс, който вкара 49 гола в 48 мача за холандците през изминалия сезон, пропусна нов шанс в 69-ата минута.

Великолепна атака отляво завърши с прецизен пас на Лодейро към Суарес, който се озова на стрелкова позиция отляво в наказателното поле, но с малък ъгъл за стрелба. Шутът на Суарес под гредата бе избит от Кингстън в корнер. След това защитата на Уругвай отново реши да си поиграе с нервите на феновете. Викторино прати топката право у Асамоа Гиян, който стреля мигновено, но Муслера успя да се върне навреме на мястото си, за да улови.

Диего Форлан опита отново да изненада Кингстън от фаул. Този път стреля от около 40 метра. Топката тупна първо и след това прелетя покрай плонжа на вратаря, но и покрай страничната греда. След това отново Форлан от статично положение създаде голова възможност. Негово центриране от фаул бе засечено с глава от Суарес, но Кингстън изби топката, която влизаше в долния ляв ъгъл на вратата му. Въпреки натиска на Уругвай вкрая, до гол не се стигна и срещата отиде в продължения.

Това бе втори пореден мач за Гана с продължения. На осминафинала "черните звезди" победиха с 2:1 САЩ след гол на Асамоа Гиян в третата минута на продълженията. За Уругвай това бяха първи продължения на световни финали от четвъртфинала през 1970 г., спечелен от "урусите" с 1:0 срещу СССР.

Продълженията започнаха с натиск на Гана. В 98-ата минута Асамоа Гиян открадна топката в наказателното поле от Аревало, но с много добър шпагат Скоти успя да предотврати сигурен гол във вратата на Муслера. При намесата на уругваеца Гиян получи някаква травма и бе изнесен извън терена, но преодоля болката и се върна в игра. Това обаче бе единственото интересно положение през първото продължение.

През второто двата отбора бяха още по-сковани от напрежението и желанието да не се провалят в последните минути. Пет минути преди края Асамоа Гиян някак се измъкна в наказателното поле, но падайки, Скоти успя да избие топката, която прехвърли вратаря Муслера, но Викторино изчисти, преди тя да стигне до голлинията. В края на продълженията Гана изглеждаше по-свежият отбор, въпреки че игра 120 минути срещу САЩ. Кевин-Принс Боатенг пропусна да вкара с глава след корнер.

Всички чакаха дузпи, но в 121-ата минута Гана спечели дузпа. Африканците получиха изключително пресилен фаул близо до тъча, който дълго бе обжалван от уругвайците. И сякаш Урусите са предчувствали, че нещо може да се случи.

Последва центриране в наказателното поле, където първо Гиян стреля с глава, но Суарес изби от голлинията. Последва шут на Апия и този път Суарес спря топката с ръка. Съдията Бенкеренса отсъди дузпа и показа червен картон на нападателя. Зад топката застана Асамоа Гиян, но я прати в напречната греда и после тя излезе в аут. Това бе и последното действие в мача преди дузпите.


За първи път в историята на световни финали африкански отбор бе замесен в лотарията на дузпите. Уругвай също никога преди не бе участвал в подобно нещо на Мондиал. Урусите обаче бяха загубили последните три мача, решени с дузпи на Копа Америка. Първи зад топката застана Диего Форлан и откри резултата. Асамоа Гиян получи шанс да се поправи при първата си дузпа. И го стори, като я вкара неспасяемо в горния ъгъл. Викторино също би неспасяемо. Ветеранът Стефан Апия направи 2:2.

Скоти също бе точен, за да изведе Уругвай напред. След това капитанът на Гана Джон Менса не успя да вкара. Фернаддо Муслера спаси удара на защитника. Парейра обаче реши да върне услугата и с мощен удар опита да прехвърли стадиона. Последва обаче нов пропуск. Младокът Адия, който влезе като резерва, стреля точно като Менса и Муслера отново спаси. Пред Себастиян Абреу се откри шансът да прати Уругвай на полуфинал с гол от последната дузпа. И го направи по уникален начин, в стил "Паненка" леко копна топката във вратата на Кингстън. Уругвай е на полуфинал за пети път в историята си след 1930, 1950, 1954 и 1970 г.

Там "урусите" ще срещнат Холандия. Двата отбора са играли 4 пъти помежду си. Уругвай е спечелил 3 пъти, но единственият мач помежду им на световни финали (1974 г.) завършва 2:0 за Холандия.

УРУГВАЙ - ГАНА 1:1 (4:2 след дузпи)

0:1 Мунтари 45+2
1:1 Форлан 55

При дузпите: 1:0 Форлан, 1:1 Гиян, 2:1 Викторино, 2:2 Апия, 3:2 Скоти, Менса пропуска (Муслера спасява), Перейра пропуска (над вратата), Адия пропуска (Муслера спасява), 4:2 Абреу

Червен картон: Суарес (Уругвай) 121

Уругвай: Муслера, Парейра, Лугано (38 Скоти), Викторино, Фусиле, Перес, Аревало, Фернандес (46 Лодейро), Кавани (76 Абреу), Форлан, Суарес

Гана: Кингстън, Пейнтсил, Ворса, Менса, Сарпай, Анан, Асамоа, Боатенг, Инкоом (73 Апия), Мунтари (88 Адия), Гиян