ПСЖ тресна с 2:1 Валенсия на "Местая", записа впечатляваща победа и докосва 1/4-финалите на Шампионската лига. Головете за французите бяха дело на Есекиел Лавеци и Хавиер Пасторе през първото полувреме. Точен за испанците бе Адил Рами в края на мача.

Парижани надиграха домакините, създадоха половин дузина чисти голови положения, вкараха две от тях, удариха и една греда, заслужено взеха победата и може да се каже, че чакат протоколен реванш, въпреки че Рами даде доза надежда на испанците.

Валенсия определено разочарова през по-голямата част от мача и най-вече в защита, но явно това са моментните възможности на домакинете, които трябва да направят чудо във Франция, за да продължат напред.

Златан Ибрахимович пък отново показа, че е чепат характер, след като си изпроси безумно изгонване в продължението на мача.

Срещата на "Местая" бе изгледана от трибуните от новото попълнение на ПСЖ - Дейвид Бекъм, който не скри щастието си от победата на съотборниците си.



Срещата на "Местая" започна доста предпазливо, като в първоначалните минути футболистите на двата отбора основно се разучаваха и залагаха на многоходови разигравания в центъра на терена.

Постепенно играчите на Валенсия взеха инициативата и се опитаха да притиснат френските си гости в собствената им половина. В 7-ата минута Рикардо Коща стреля от дъгата на наказателното поле, но прати топката над вратата.

Отговорът на ПСЖ бе страховит удар на Лукас Моура, но коженото кълбо срещна гредата. В 10-ата минута обаче нищо не успя да спаси домакините и те инкасираха гол.

Есекиел Лавеци и Хавиер Пасторе направиха двойно подаване пред наказателното поле на Валенсия, при което Пасторе намери с пета своя съотборник, който с отсечен удар опъна мрежата на испанците за 0:1.

Това попадение даде криле на гостите и те продължиха с атаките си. Малко по късно Златан Ибрахимович проби през центъра и шутира от дъгата на наказателното поле, но прати топката до гредата.

В 20-ата минута Лавеци пусна хитро към Златан, който навлезе в наказателното поле на Валенсия, но там бе блокиран от Рами. Малко по-късно испанците можеха да изравнят, след като Жале допусна много детинска грешка в защита и подари топката на Банега, но той стреля твърде неточно в аут.

Валенсия продължи да атакува и в 22-ата минута бе близо до гол, но този път Жале се намеси авторитетно и блокира Жоао Перейра. Последва и шут на Гуардадо, но над гредата. Четири минути по-късно ПСЖ сътвори страховита атака.

Верати проби през центъра и изведе Ибра отляво, който центрира остро към Лукас, който стреля от воле, но в аут. Минута по-късно Лукас отново стреля, но до гредата. В края на полувремето Валенсия натисна.

В 37-ата минута Жонас можеше да вкара с глава, но от точката на дузпата стреля в аут. Четири минути по-късно испанците поискаха дузпа за театрално падане на Фегули, но такава правилно не им бе свирена.

Две минути преди края на полувремето ПСЖ удари за втори път и вкара ново попадение. Лукас Моура развинти отбраната на Валенсия отдясно, последва пас към Хавиер Пасторе, който технично вкара за 0:2.

Второто полувреме започна със сериозен натиск на Валенсия, но испанците така и не можеха да стигнат до сериозно голово положение, а и ПСЖ много добре се защитаваше и не даваше никакъв шанс на гостите.

В 52-ата минута Жоао Перейра можеше да намали, но Сиригу спаси майсторски. Постепенно французите изнесоха играта в по-предни позиции, което още повече обърка домакините. В 60-ата минута Валенсия стигна до отличен шанс.

Солдадо бе изведен зад защитата на ПСЖ, но не успя добре да овладее топката и тя му бе избита от защитник на гостите. Минута по-късна Ибра навърза отбраната на гостите и стреля от границата на наказателно поле, но прати топката в аут.

Това положение още повече засили атаките на французите, които трайно се остановиха в половината на испанците. В 63-ата минута нов пропуск за парижани направи Лавеци, който получи пас от Ибрахимович и технично се освободи от Рами, но стреля непохватно до гредата.

Това бяха силните минути на ПСЖ през второто полувреме, но играчите напарвиха куп пропуски и не успяваха да вкарат трети гол. Домакините пък нямаха никаква идея как да стигнат до опасна близост до вратата на гостите и най-важното - как да вкарат поне почетно попадение.

В 72-ата минута гостите забиха и трети гол, но той бе отменен поради доста спорна засада на Шантом, тъй като при паса към него така и не се разбра дали последен с топката е играл Ибрахимович или футболист на Валенсия.

Постепенно темпото на игра падна, но все пак испанците стигнаха до най-чистото си положение за гол, което обаче бе изпуснато с лека ръка от Нелсон Валдес, който от малкото наказателно поле стреля до дясната греда.

До края на срещата домакините сериозно натиснаха и може да се каже, че заслужено стигнаха до почетно попадение дело на Адил Рами в 89-ата минута.

Този гол може да изиграе голяма роля в срещата във Франция, но Валенсия трябва да подобри сериозно играта си особено в защита, ако иска да направи чудото.

В продължението на мача пък Златан Ибрахимович отново показа, че е чепат характер, след като си изпроси безумно изгонване. Ибра влезе брутално с бутоните напред в краката на Андрес Гуардадо и ще пропусне реванша.

ВАЛЕНСИЯ – ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН 1:2

Голмайстори:
1:0 Лавеци (10)
2:0 Пасторе (43)
1:2 Рами (89)

ВАЛЕНСИЯ: 13. Гуайта, 4.Рами, 12.Жоао Перейра, 20.Рикардо Коща, 8.Фегули, 10.Банега (46 - 23.Каналес), 17.Гуардадо, 21.Парехо, 24.Коста, 7.Жонас (46 - 16.Валдес), 9.Солдадо (к)

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН: 30.Сиригу, 3.Шако, 13.Алекс, 17.Максуел, 26.Жале (к), 14.Матуиди, 24.Верати, 27.Пасторе (22.Арманд), 29.Лукас (55 - 20.Шантом), 11.Лaвеци (7.Менес), 18.Ибрахимович