От началото на Евро 2016 германците привличат симпатиите във Франция с изисканата си игра, неподправеност и небрежност. Започват малко да ни изнервят тези немци. Икономиката им цъфти, безработицата им е почти нулева, имат жена начело на страната от 11 г. - доказателство, че са с напредничаво мислене, всички говорят свободно английски и техният шампионат превъзхожда френския.

И най-обидното: те съумяха да променят своя стил, за да станат най-готиният национален отбор в момента. Те, които бяха известни със своята разрушителна и "конска" игра. Може би сте изкушени да викате за тях днес на полуфинала срещу Петлите? За да ви върнем в правия път, ето няколко отлични причини не само да не подкрепяте Маншафта, но и да ги ненавиждате (макар че всъщност ние харесваме германците).

Езикът им е невъзможен
Да започнем с най-очевидното: този език, груб и грапав, със сигурност е сред най-ужасните на света (с холандския, трябва да сме честни!). Тези удължени думи, в които има само съгласни, като Mineralwasserflasche (бутилка минерална вода) или Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung, което означава автомобилна застраховка гражданска отговорност. "Някои немски думи са толкова дълги, че те дори имат някаква перспектива", забавлявал се навремето американският писател Марк Твен. Е, а вие можете ли да сте приятел с някого, който говори както героите в полицейския сериал Tatort (Местопрестъпление)?

Джапанки с чорапи - неее!
Всички сме си задавали този въпрос някой ден, докато се разхождаме спокойно като туристи - на море, в планината, на полето или в някой град: Каква е тази тяхна мания да свързват чорапите с джапанки? Вярно е. Нормалното е, когато си сложиш чифт джапанки, да се стремиш да дадеш на краката въздух, да дишат и по-малко да се потят. Е, тогава защо и чорапи?

Над 1500 вида наденици
Боквурст, вайсвурст, братвурст, риндсвурст, лебервурст, ровюрсте и къривурст. В надениците германците са световни шампиони. В цялата страна има над 1500 вида от всякакви сортове (според Уикипедия). Правят ги от телешко, от говеждо или свинско, понякога от кръв или от дроб. Накратко - имат за всякакви вкусове. Но след като погълнахме 18 наденици за по-малко от 24 часа, трябва да признаем, че прекаляването с наденици е опасно за черния ви дроб.

Крият тайната на чудото Борусия Дортмунд
Това беше величественият проект на президента на Олимпик Марсилия Венсан Лабрюн през 2013 г. Идеята бе да се вземат млади играчи с огромен потенциал (Менди, Товен, Имбюла, Лемина, Батшуаи и Окампос), които да играят и да се развиват заедно в продължение на 3-4 сезона, преди да бъдат препродадени срещу симпатична печалба. При това с класиране в доходоносната Шампионска лига - всяка година. Откакто Лабрюн разкри идеята си, Олимпик не е участвал изобщо в Шампионската лига. За разлика от Борусия Дортмунд, който току-що прибра над €100 милиона от продажбите са Хумелс (Байерн), Мхитарян (Манчестър Юн) и Гюндоган (Манчестър Сити). Трима футболисти, които останаха между 3 и 9 години в клуба. Тяхното напускане беше предвидливо компенсирано с Марк Бартра (€8 млн.), Усман Дембеле (€15 млн.) и Юлиан Вайгъл (€3,5 млн. през 2015 г.). Немците все пак можеха да разкрият 2-3 тънкости на Лабрюн. В крайна сметка Олимпик Марсилия е в подобно състояние заради тях! Същото важи и за Лига 1 - те ни отмъкнаха Обамеянг и Герейро, плюс Дембеле.

Никога не се извиниха за Батистон
Спомнете си за онзи 8 юли 1982 г. Денят на онзи полуфинал за световната купа между Франция и Федерална република Германия (той е пресен в съзнанието ни, във вторник го дадоха пак по телевизията ни). Денят, в който Харалд Шумахер екзекутира Патрик Батистон. На живо. Мястото: Севиля. Минутата: 57-а. Оръжието на престъплението: неговият ханш, с който удари жестоко французина право в главата. Като го остави в безсъзнание на тревата. Неподвижен. Мъртъв. Как при това Батистон успя да се изправи?! Как това нямаше тежки последици?! Е, хм. Франция междувременно загуби, и то точно заради този schrecklich (ужасен) Шумахер. На всичко отгоре той никога не се извини. Извинил се е?! О, няма значение, трябва ни виновник за тази загуба. (Всъщност този мач вече не ни травматизира.)

Ръцете им са мръсни
Според едно американско проучване върху фъстъците, слагани на тезгяха на баровете, има до 100 следи от урина. Обяснението е лесно: клиентите не си мият ръцете, след като отидат в тоалетната. Ръцете на Йоахим Льов, селекционера на Германия, са като цяла купчина фъстъци. Или като седалка в метрото. На тях може да се открие всичко: урина, след като си пипне топките; фекални следи, когато си бръкне отзад; пот, когато си мушне пръстите под мишниците; изсъхнали сополи, след като си инспектира носа, и дори слюнка, когато си сложи пръстите в устата, за да яде. Е, наистина ли сте фен на отбор с такъв селекционер?

Материал на френския вестник "Екип"
Превод на вестник "7 дни спорт"