Дълги години бившият селекционер на Португалия - Фернандо Сантош и Кристиано Роналдо поддържаха отлични отношения. Но не и след Мондиал 2022 в Катар. Оттогава нападателят не говори с треньора, а причината за разрива в отношенията им е случилото се на световното първенство. В първите три мача Сантош винаги го сменяше, а в двата двубоя от елиминациите го остави резерва. След Мондиала той беше уволнен, а след неуспешен период начело на Полша, от два месеца отново е свободен агент. В интервю за “А Бола” Фернандо Сантош разказва за случилото се с Роналдо, предаде Gong.
 
"Вече не си говорим с Кристиано. Не сме го правили, откакто се завърнах от Катар. Имахме много силна връзка. Лична. В допълнение към професионалната. Запознахме се в Спортинг, когато той беше на 19 години, и тази връзка се затвърди в националния отбор. Винаги сме се разбирали много добре. Почти като баща и син. Или като братя. 

В Катар взех стратегическо решение. Бих го направил и днес, трябва да разберете. Тогава казах, че Роналдо е най-добрият в света и беше вярно. Но се намираше в труден момент в кариерата си.
 
За него втората половина на 2022 г. беше ужасна. Дори от психологическа гледна точка. Всичко започна с нещастие, сполетяло семейството му, което никой от нас не би искал да преживее (б.р. смъртта на новороденото му дете). Този момент имаше голямо влияние върху него, но имаше и друго. Кристиано нямаше предсезонна подготовка, не беше тренирал от два месеца. Да, завърна се в Манчестър Юнайтед, но практически не беше използван.
 
Ако ме попитате дали Кристиано беше в най-добрата си форма физически и индивидуално, ще отговоря да. Той винаги е такъв. Никой не се грижи за тялото си по-добре от него. Ако го тествахме индивидуално, щеше да е на върха. Няма никакво съмнение.
 
Имаше много хора, които смятаха, че не трябва да играе. И ме критикуваха за това, но аз го познавам по-добре от всеки друг. Така или иначе, това беше най-лошият му момент от гледна точка на ритъма на играта. 
 
Опитахме се да го вкараме в ритъм в мачовете преди световното първенство, а след това и в първите срещи в Катар. Точно това му липсваше. 
 
Ако беше влязъл в спринт с някой от съотборниците си или в състезание за издръжливост, щеше да спечели. Не беше въпрос на това, беше въпрос на стратегия. Усетих в първите мачове, че стратегически е по-добре за Португалия. А може и за него да е по-добре. Но той все още беше много важен.
 
Все още държа на него и нека той знае, че когато един ден се обади по телефона, аз ще съм насреща. Знам, че много го боли, но това е животът. Вярвам, че един ден ще се срещнем, ще се погледнем и ще си помислим: “Винаги сме имали добри отношения”. От моя страна не съжалявам за нищо. Разбирам, че когато спря да ми говори, Роналдо беше наранен и може би все още е. Тъжно ми е, но се надявам, че един ден ситуацията ще се промени", откровен бе Фернандо Сантош.