Определено "Локо" (Пд) изненада с привличането на нападателя Пауло Уртадо. Защото рядко играч с подобна визитка в нормална футболна възраст (30 години) се оказва свободен агент в края на февруари. И то при положение, че само до преди два месеца е играл за елитния турски Коняспор. Но ето, че сделката стана факт, благодарение на шефовете на „смърфовете“, както и родния мениджър Стефан Бакалски, който само преди няколко дни уреди "Черно море" с тарана Жозе Гомеш, дошъл от "Бенфика".

Кой обаче е Паоло Уртадо? Истинското му име е Кристофер Паоло Сесар Уртадо Уертас и е роден през 1990 г. в перуанския град Каляо, разположен на брега на Тихия океан. Прякорът му Caballito – Малкото конче, от испански. Започва в школата на "Алианса" Лима, когато е на 15 години. Само 3 години по-късно дебютира за гранда. В интерес на истината става водеща фигура за „синьо-белите“ и след 83 мача и 14 гола, заминава за Европа, като първият му отбор е "Витория" Гимараеш, които го купуват за 200 000 евро. Първият му сезон е много силен и той бележи 8 гола в 28 срещи, един от които на "Спортинг" Лисабон с вратар Руи Патрисио. Негов треньор е Пауло Фонсека, който понастоящем е начело на "Рома".

За кратко е даден под наем на уругвайския гранд "Пенярол", преди да бъде купен от "Рединг" за 850 000 евро. В Англия обаче не успява да блесне и записва едва 5 мача, преди забележете – "Витория" Гимараеш да го купи отново, този път за 500 000 евро (б.а. - преди това е под наем). Но тези пари си заслужават, защото при втория си престой той блести, като бележи 18 гола за 63 срещи. Ще отбележим, че Уртадо не във всички мачове играе като централен нападател, а често е местен и по фланговете. В този период новият играч на "Локо" (Пд) достига впечатляваща стойност според Transfermarkt – 4 млн. евро. И тогава е купен от турския елитен "Коняспор", но за 10 пъти по-малко от своята стойност – 400 000 евро, тъй като договорът му с португалците така или иначе изтича. В дебютния си сезон вкарва два гола, като единият е във вратата на гранда "Бешикташ", и по-точно на германския страж Лорис Кариус. В "Коняспор" обаче е измъчван от прословутата футболна болест, която често го вади от терена, макар и за кратко. Така през изминалата есен Уртадо записа едва 6 мача, само в 2 от които беше титуляр. Има и друг фактор за това, че играе малко – не му плащат редовно заплатата, заради което сега той ги съди за над милион евро.

За разлика от повечето чужденци, които идват в България, Паоло Уртадо има и много сериозна кариера в националния тим на Перу. За „инките“ записва 37 мача и 3 попадения – срещу Еквадор, Венецеула и Тринидад и Тобаго. Участник е на Мондиал 2018, като записва един мач – като резерва срещу Австралия (победа с 2:0). Участва и в 4 срещи на Копа Америка 2015 г., където Перу завършва на престижното 3-о място. Защо обаче Паоло Уртадо е големият любимец на перуанския народ? Защото на 16 ноември 2017 г. бележи победния гол при успеха на „инките“ с 2:1 над Еквадор, като той реално класира родината му за първи път на Мондиал от 36 години. За това, че перуанците го харесват, говори и фактът, че в Инстаграм профилът му, Уртадо има впечатляващите 455 000 последователи! До момента рекордьори бяха играчите на "Левски" Валери Божинов (89 300 последователи) и Ребин Сулака (88 000 последователи).