Днес от 17:30 часа Арда и Ботев Пловдив открият 20-ия кръг. Това е и официалният старт на пролетния дял от шампионата, въпреки че през 2022-а вече се изиграха два двубоя, но те бяха отложени от есента. И двата тима влизат в двубоя от коренно различни позиции, но със сходни проблеми.

През миналия уикенд домакините се убедиха, че са доста далеч от истината. Те бяха разпилени от гостуващия Лудогорец, който без да се напъва вкара 4 безответни гола. Кърджалийци не успяха да окажат никаква съпротива. Явно е, че шокът от раздялата с основни играчи от есента не е преодолян. Все пак не бива да се подценява, че тимът бе напуснат от най-опитните и загуби и тримата си капитани –– вратарят Иван Караджов, защитникът Пламен Крумов и нападателят Спас Делев. Новият треньор Стамен Белчев ще трябва да свърши доста работа, за да изкачи отбора по-напред от 9-ото място. Това начинание изглежда много сложно. За сблъсъка с Ботев Пловдив наставникът ще може да разчита на халфа Илия Юруков. Треньорът може да го пусне като титуляр, или пък да даде възможност на Лъчезар Котев, който срещу разградчани бе резерва. Лошото за Белчев обаче е, че клубът не успя да уреди за сблъсъка взетия под наем от ЦСКА Москва Ласана Ндиайе и опциите му в нападение са силно ограничени.

През есента канарчетата на Азрудин Валентич летяха много високо. Толкова, че да зимуват на четвърто място в класирането, но с равен точков актив с третия Черно море. Целта, която си постави босненецът, е да бъде направена крачка напред и тимът му да се пребори за бронзовите медали. Точно преди подновяването на кампанията обаче Валентич получи много силен удар – бразилският Атлетико Минейро отзова Маркиньос и го продаде на Ференцварош. Това е сериозен удар по атаката на жълто-черните, която загуби водещия си реализатор. През есента Ботев Пд победи с 2:1 Арда, но с два гола на бразилеца, припомня "Тема спорт". Как ще изглежда нападението без него? В последния спаринг с Марица Пд (2:2) единственият чист играч за върха на атаката – Антоан Бароан, не стартира, защото не е във форма. Така че няма да е изненада, ако новото попълнение Мохамед Брахими играе като фалшива деветка. Ботев ще е без централния защитник Самуел Супрайен, който е наказан. Вместо него в боя ще бъде хвърлен 30-годишния хърватин Роберто Пунчец, който бе привлечен през седмицата. Той ще играе с Генев и Работов. На линия е и звездата Тодор Неделев, който е напълно възстановен от травма.

Снимка: Lap.bg