Норвегия победи с 1:0 България в мач от Лигата на нациите и оглави класирането в нашата група.

Единствения гол на мача на стадион "Улеваал" в Осло отбеляза Мохамед Елюнуси в 31-ата минута. Скандинавците спечелиха напълно заслужено, тъй като през първото полувреме "лъвовете" се представиха безобразно. След почивката играта беше равностойна, но нашите така и не създадоха опасно голово положение и логично загубиха.

В класирането Норвегия и България имат по 9 точки, но домакините са с по-добра голова разлика – 4:1 срещу 5:3. Следва Кипър с 4 т. и Словения с 1 т. В следващия кръг "трикольорите" гостуват на острова на Афродита, докато скандинавците ще играят в Любляна.


Петър Хубчев направи три промени от победата с 2:1 над Кипър. Иван Бандаловски, Васил Божиков и Божидар Чорбаджийски се появиха на местата съответно на Стахил Попов, Антон Недялков и Божидар Краев.

Направи впечатление, че селекционерът заложи на 5-а защитници, защото и равенството устройваше "лъвовете". Нападателят на Борнемут Джошуа Кинг поведе атаката на домакините, а бившият футболист на Литекс Бьорн Йонсен остана на скамейката.

Първото полувреме беше кошмарно за България. Дълбоката преса и атаките по фланговете създаваха куп трудности на "лъвовете", които за тези 45 минути не направиха нито една сносна атака. Всичко по-интересно пред вратата на домакините се изчерпа с далечен и неточен удар на Тодор Неделев.

Пред Пламен Илиев пък вреше и кипеше и скандинавците печелеха всяко единоборство по терена за първа топка. Още в 10-ата минута Хаитам Алесани беше намерен отляво и нахлу непокрит в наказателното поле. Последва подаване към Джошуа Кинг, който като по чудо не успя да нанесе хубав удар от границата на вратарското поле.

По-късно Омар Елабделауи беше изведе на другия фланг с прекрасен прехвърлящ пас. Той пусна пас успоредно на голлинията, но Божидар Чорбаджийски затвори Кинг и не му позволи да засече. В 23-ата минута Мохамед Елюнуси пробва фалцов изстрел в горния далечен ъгъл и топката мина на сантиметри от целта.

120 секунди по-късно гол на домакините беше отменен за фаул срещу Илиев, но след малко повече от половин час игра нашите капитулираха. Елабделауи се измъкна отдясно и последва пас към далечната греда. Там Мохамед Елюнуси с едно докосване откри резултата – 1:0!

Малко след подновяването на играта Петър Хубчев взе мерки и смени Чорбаджийски с централния нападател Радослав Василев. В 54-ата минута обаче Николай Бодуров едва не си отбеляза автогол след неразбирателство с Илиев. В 62-ата минута България създаде читаво положение за гол. Георги Костадинов намери Ивелин Попов, който стреля, но слабо и вратарят улови сигурно.

После мачът се накъса и интересните положения липсваха. В 77-ата минута Хубчев направи нова офанзивна смяна – Георги Костадинов излезе за сметка на Божидар Краев. И това обаче не даде нужния резултат, а до края Кинг пропусна да вкара нов гол за Норвегия, след като не успя да засече пред опразнената врата.

Норвегия - България 1:0 

Голмайстор: 1:0 Елюнуси (31)

Норвегия: 1.Йорстeйн, 14. Елабделауи, 6. Нордтвeйт, 5. Ростед, 2. Алесани, 8.Йохансен (77-Фосуум), 18. Селнес, 19.Хенриксен, 11.М. Елюнуси, 7. Кинг, 10. Т. Елюнуси
Селекционер: Ларс Лагербак 

България: 23.Пламен Илиев, 11.Иван Бандаловски, 4.Божидар Чорбаджийски (49-Р. Василев), 5.Николай Бодуров, 15.Васил Божиков, 3.Петър Занев, 7.Георги Костадинов (77-Краев), 6. Симеон Славчев (59-Малинов), 10.Ивелин Попов, 8.Тодор Неделев, 19. Кирил Десподов
Селекционер: Петър Хубчев

Стадион: "Улеваал",  Осло
Съдия: Джон Бийтън (Шотландия)
Жълти картони: Селнес (Норвегия); Бандаловски, Бодуров, Неделев, Занев, Чорбаджийски, Малинов (България)

<iframe width="640" height="360" src="//videa.hu/player?v=vNt89KQDZrREL5bx" allowfullscreen="allowfullscreen" webkitallowfullscreen="webkitallowfullscreen" mozallowfullscreen="mozallowfullscreen" frameborder="0"></iframe>