България гостува днес на Чехия в решителна евроквалификация. Двубоят е дебют за новия селекционер на трикольорите Красимир Балъков. Той и възпитаниците му ще трябва да се изправят и срещу историята.
 
Досега, след разпадането на Чехословакия през 1992 г., България не е побеждавала Чехия - 1 реми и 4 загуби, при голова разлика 1:11, пише "Тема спорт". Нещо повече, в Прага записваме и една от най-кошмарните си загуби - 0:6 през октомври 2001-ва в световна квалификация. В състава на нашите тогава е и самият Красимир Балъков. 
 
"Нямам никакви спомени от този мач", каза Бала на пресконференцията преди двубоя в Прага.
 
"Ще има изненади в състава. Наясно съм на 99.9% с него. Нямам притеснения преди мача. Шансовете са 50 на 50, дано имаме късмет", добави селекционерът.
 
Съперникът обаче понесе тежък удар преди двубоя. Контузия в гърба получи титулярният вратар и капитан на тима Иржи Павелка. Стражът на Вердер Бремен отпадна от групата.
 
България пък ще направи третия си опит днес да спечели победа номер 50 в европейски квалификации. Предишните два опита проиграхме в двубоите срещу Черна гора и Косово, които завършиха 1:1.
 
Отделно от това ще търсим и юбилеен гол номер 160 в европейски квалификации. За момента головата ни разлика е 159-122. Дебютното ни попадение в среща за европейско първенство е на 29 октомври 1959 година в домакинството срещу Югославия, завършило 1:1. Точен за нашите тогава е Тодор Диев.
 
Сегашният национален селекционер Красимир Балъков също остави името си в историята като автор на юбилеен гол в евроквалификации. През 2002 година той вкара попадение номер 120 за нас в пресявки за този форум за успеха над Андора с 2:1. Именно то е последното юбилейно, което ни е класирало на финали на европейско първенство.